Intr-un interviu acordat publicatiei Wall Street Journal, economistul a subliniat paradoxurile cu care se confrunta capitalismul in aceasta perioada de criza.

Astfel, companiile nu mai angajeaza pentru ca are exces de productie, iar cererea de pe piata este absenta. Cu toate acestea, daca nu angajezi muncitori, nu exista destule venituri, nu exista destula incredere a consumatorilor, nu exista destul consum si, prin urmare, nu exista cerere pe piata. "In ultimii trei ani aceasta situatie s-a inrautatit pentru ca am avut de-a face cu o distributie a veniturilor de la munca catre capital, de la salarii catre profituri", considera economistul, potrivit Ziarului Financiar.

Banii folositi in mod normal pentru gospodarii, au ajuns acum sa fie folositi pentru salvarea companiilor, aceasta ducand la o inrautatire a cererii. "Karl Marx a avut dreptate: la un moment capitalismul se poate autodistruge. Nu poti continua sa muti veniturile de la munca la capital fara sa nu ai parte de exces de capacitate si de lipsa de cerere. Am crezut ca pietele functioneaza, dar nu functioneaza, iar aici intervine rationalitatea individuala. Orice firma vrea sa supravietuiasa si sa se dezvolte si face asta prin reducerea costurilor muncii. Dar aceste costuri ale muncii se oglindesc in consum si din acest motiv este un proces autodistructiv", mai spune el.

Citeste