Romania, pe penultimul loc in UE la stabilitatea politica, economica si sociala a statului. Cele mai sigure state din lume se afla in nordul Europei
Romania se afla pe penultimul loc in UE in ceea ce priveste stabilitatea statului, inaintea Ciprului si dupa Bulgaria, ca urmare a presiunilor politice, economice si sociale puternice, potrivit unui clasament al statelor esuate (Failed States Index) realizat de organizatia Fund for Peace, scrie Mediafax.
Chiar daca se numara printre cele mai vulnerabile tari UE, Romania, cu un scor general de 59,5 puncte, in scadere usoara fata de anul trecut, s-a mentinut la nivel global pe pozitia 126, in categoria de state cu situatie stabila.
Indicele include 178 de state, clasificate in functie de 12 indicatori, sociali, economici si politici privind presiunea asupra statului, pentru fiecare fiind acordat un punctaj intre 1 si 10, unde 10 reprezinta punctajul cel mai slab.
Somalia a ramas, pentru al cincilea an consecutiv, pe prima pozitie in clasamentul statelor esuate, cu un punctaj de 114,9, nivel de alerta, potrivit orgnizatiei americane Fund for Peace. Somalia este urmata indeaproape de Congo, cu 111,2 puncte.
Top zece este dominat de tari din Africa. Astfel, pe trei se situeaza Sudan, urmat de Ciad, Zimbabwe, Afganistan, Haiti, Yemen, Irak si Republica Centrafricana.
Cel mai sigur stat din lume a ramas Finlanda, urmata de vecinii scandinavi Suedia si Danemarca. Toate cele trei state beneficiaza de indicatori sociali si economici foarte buni, la care se adauga serviciile publice excelente, respectul fata de drepturile omului si justitia performanta.
Cei 12 indicatori sunt presiunea demografica, miscarile masive de refugiati, grupurile cu comportament revansard, plecarea cronica a populatiei, dezvoltarea economica inegala, saracia si declinul economic puternic sau sever, legitimitatea statului, deteriorarea progresiva a serviciilor asigurate de stat, incalcarea adrepturuilor omului si implementarea legii, siguranta populatiei, ascensiunea unor elite divizate, precum si interventia unor factori externi.
Romania are cel mai prost scor din UE la presiunea demografica, grupurile cu comportament revansard, saracie si declin economic puternic sau sever, deteriorarea treptata a serviciilor statului, respectiv incalcarea drepturilor omului si implementarea legii.
De asemenea, Romania se afla pe al doilea loc in UE la dezvoltare economica inegala si lipsa de legitimitate a statului, in timp ce la interventia unor factori externi este depasita doar de Bulgaria si Cipru.
Grecia, unde situatia generala se deterioreaza din cauza crizei economice, se afla pe pozitia 138. Declinul increderii in stat si capacitatea mai redusa a acestuia de a asigura servicii publice au amplificat presiunile sociale.
In Europa Centrala si de Est, Romania (126) este statul cu cel mai redus nivel de stabilitate. O stabilitate mai ridicata decat Romania au Bulgaria (130), Letonia (136), Grecia (138), Ungaria (141), Estonia (143), Slovacia (144), Polonia (148), Lituania (149), Cehia (155), Slovenia (161) si Austria (161).
Pe acelasi subiect: