Cea mai scumpa destinatie din lume a devenit capitala Angolei, oras cu una dintre cele mai ridicate rate ale mortalitatii (cea mai scazuta speranta de viata), relateaza Business Insider.

Luanda, orasul cu o populatie de 4,8 milioane de locuitori, situat la Oceanul Atlantic, iese in evidenta prin cel mai ridicat cost de trai pentru expati, potrivit datelor din 2011, facute publice de compania de consultanta si resurse umane Mercer.

In Luanda se produc alimente procesate, bere, textile, ciment si alte materiale de constructie, produse din plastic, produse din metal, tigari si pantofi. Petrolul, gasit in apropiere, este rafinat in oras, desi aceasta facilitate a fost inrautatita in timpul Razboiului Civil.

Principalele produse exportate din Luanda sunt cafeaua, bumbacul, zaharul, diamantele, fierul si sarea. In ciuda bogatiilor de care dispune si a faptului ca Angola reprezinta al doilea mare producator de petrol din Africa si, totodata, al saptelea furnizor al Statelor Unite, 68% din locuitori traiesc la limita saraciei, potrivit datelor USAID.

Desi are una dintre cele mai rapide cresteri economice din lume, iar Luanda pare locul ideal pentru investitiile in infrastructura sau oportunitatile din domeniul petrolier ori al industriei diamantelor, economia Angolei continua sa se afle in deriva din cauza conflictelor militare.

Cu toate astea, un apartament cu doua dormitoare, localizat intr-o cladire de lux, costa aproximativ 7.000 de dolari pe luna – si ne referim aici la chirie. Ca o paralela, in New York, chiria lunara intr-o locuinta asemanatoare este de 4.300 de dolari.  
Daca in cel mai populat oras din Statele Unite (New York) un CD costa 16 dolari, in Luanda acesta ajunge la 28 de dolari. Un ziar international costa 2,5 dolari intr-una din cele aglomerate zone metropolitane din lume, in timp ce in Angola costa 4,78 dolari.

Pentru un hamburger, in Luanda platesti putin peste 20 de dolari, adica de trei ori mai mult decat in New York. Un litru de lapte costa aproximativ 4 dolarii, iar o sticla de Coca-Cola ajunge la 5,69 dolari.

Imigrantii pasionati de sport si miscare scot din buzunar 405 de dolari pentru un card de membru la un club de sport.

Credeai ca doar produsele de baza sunt extrem de costisitoare in capitala Angolei? Afla ca si hainele sunt la fel de scumpe. De pilda, o rochie de firma costa peste 200 de dolari, iar daca ne referim la o pereche Nike, de pilda, in Luanda aceasta ajunge la 135 de dolari.

Surprinzator, dar pretul berii si al tigarilor este relativ mic aici. De exemplu, pentru un pachet Marlboro, consumatorii platesc 2,72 de dolari, iar pentru o sticla de bere 1,37 de dolari.

Locuitorii Luandei sunt in marea lor majoritate membri ai grupurilor etnice africane, printre care triburile Ovimbundu, Kimbundu sau Bakongo. Limba oficiala este portugheza, insa sunt vobite si alte cateva limbi indigene legate de Bantu.