Dupa ce au identificat greselile pe care le-au facut grecii in asa-zisul program de austeritate, acum analistii JP Morgan au trecut la calcularea costurilor pe care Europa le va avea de achitat, dupa ce Grecia va parasi zona euro, prima tara care va face acest lucru.

Economistii JP Morgan atrag atentia asupra unor economii mult mai mari, precum Spania si Italia, care ar putea fi trase in jos in urma destabilizarii pietelor financiare.

Principalele pierderi tin de datoria externa a Greciei, in valoare de 240 miliarde de euro (bani proveniti de la UE si FMI), cele 130 miliarde de euro ce tin de expunerea eurosistemului in Grecia, precum si cele 25 miliarde de euro pentru bancile europene.

Acestea sunt creantele transfrontaliere, pe care bancile europene (mai ales cele franceze) le au in sistemul public-privat si non-bancar din Grecia. Pierderile imediate totalizeaza, asadar, aproape 400 miliarde de euro. O suma destul mare, dar pe care Europa poate s-o gestioneze, afirma cativa analisti. Sa fie oare adevarat?

Renuntarea la moneda euro nu mai este un subiect tabu

Tensiunile politice din Grecia dau semnalul ca statul elen se apropie de o noua runda de alegeri anticipate, iar posibilitatea iesirii tarii din zona euro nu mai reprezinta un subiect tabu in Europa.

Plecarea Greciei "nu ar fi neaparat fatala, dar nu este deloc atractiva", a declarat sambata Patrick Honohan, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, potrivit Bloomberg.  Iesirea Greciei din zona euro este posibila din punct de vedere tehnic, dar ar aduce daune monedei euro, a adaugat el. 

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a reiterat, intr-un interviu acordat Suddeutsche Zeitung, ca statele UE care vor ca Grecia sa respecte masurile de austeritate nu pot forta statul sa stea in zona euro. 

Dezbaterea crestere economica versus austeritate

Subiectul se va plasa in centrul discutiilor din urmatoarele zile dintre proaspat alesul presedinte al Frantei, Francois Hollande, si cancelarul german Angela Merkel

Hollande a fost promovat de Partidul Socialist si si-a bazat campania electorala pe promisiuni privind cresterea economica si renegocierea pactului fiscal al UE, in timp ce Merkel si-a impus in ultimii doi ani politica de austeritate in UE. 

Ministrii Finantelor din zona euro se vor reuni luni la Bruxelles, iar discutiile vor fi, probabil, monopolizate de situatia din Grecia si de posibilitatea iesirii statului din zona euro, optiune care a trecut in centrul dezbaterii privind criza, fapt subliniat si pe prima pagina a Der Spiegel, intr-un material intitulat "Acropole, adio - de ce ar trebui ca Grecia sa paraseasca euro". 

Printre principalele puncte subliniate de Der Spiegel este posiblitatea ca UE sa continue sa finanteze Grecia chiar si in cazul plecarii statului din zona euro.  Comisia Europeana nu ia in calcul relaxarea conditiilor din acordul cu Grecia, a declarat duminica purtatorul de cuvant al CE Amadeu Altafaj, dezmintind o stire transmisa anterior de Real News Atena. 

Totodata, oficialii bancilor centrale din Europa discuta posibilitatea iesirii Greciei din zona euro si strategii pentru a face fata consecintelor, a declarat vineri Per Jansson, viceguvernator al bancii centrale a Suediei

Comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Olli Rehn, a declarat ca zona euro este mai rezistenta decat acum doi ani la o posibila plecare a Greciei. 

"Cred in continuare ca Grecia poate ramane in zona euro si poate gasi o modalitate de a se asigura ca-si va respecta angajamentele. Ar fi mult mai rau pentru Grecia si pentru cetatenii ei, in special pentru cei mai saraci, decat pentru restul Europei. Si Europa ar suferi, dar Grecia ar suferi mai mult", considera Rehn. 

Guvernul de la Atena ar ramane fara bani la inceputul luni iulie daca creditorii externi ar hotari sa nu distribuie urmatoarea transa din programul de finantare externa, potrivit unui raport prezentat saptamana trecuta de Bank of America Merrill Lynch, informeaza Mediafax.