Der Spiegel, una dintre cele mai influente reviste de analiza, publica o intreaga editie cu titlul "Acropole, adio! De ce trebuie Grecia sa paraseasca euro", scrie Reuters.

Cea mai puternica tara din UE incepe sa vada din ce in se mai serios posibilitatea ca Grecia sa parasesca zona monedei unice europene, scrie Der Spiegel.

Oameni de afaceri si personalitati din mediul politic au declarat ca in acest moment comunitatea euro este mai puternica la socuri si astfel zona ar supravietui daca unul dintre membri ar parasi "corabia".

In Grecia ar mai fi timp pana joi sa se ajunga la o formula de compromis. In caz contrar, Luna viitoare vor fi organizate alegeri anticipate.

Partidul stangii radicale, Syriza, care se opune programului de austeritate cerut de creditorii Greciei, este prezentat ca favorit, potrivit mai multor sondaje, relateaza AFP. 

Asta inseamna ca statul elen ar putea avea in curand un guvern care va spune stop masurilor de austeritate si va rupe acordurile de finantare, punand, astfel sub semnul intrebarii, locul Greciei in zona euro.

Syriza obtine 20,5% din intentiile de vot in fata conservatorilor de la Noua Democratie, cu 18,1%, si a socialistilor de la Pasok, cu 12,2%, potrivit unui sondaj al institutului Kappa, publicat duminica de saptamanalul To Vima. 

In sondajul de duminica, 42,8% dintre respondenti afirma ca sunt ingrijorati dupa rezultatele legislativelor de la 6 mai, care nu au permis degajarea unei majoritati. Alti 35,2% si-au exprimat speranta.  72% dintre persoanele chestionate de Kappa au apreciat ca partidele ar trebui sa coopereze "cu orice pret".  In plus, 78% dintre respondenti au afirmat ca noul Guvern trebuie sa faca "tot ceea ce trebuie" pentru ca Grecia sa ramana in zona euro.

Alexis Tsipras, liderul Syriza, a declarat : "Nu va vom trada. Vom face tot ce vom putea, din orice pozitie vom ocupa in cele din urma, pentru ca speranta sa ramana in aceasta tara."

Acelasi mesaj l-a transmis si grecilor, stransi duminica seara la un miting in Atena, semn ca Alexis Tsipras se pregateste pentru alegeri anticipate.

Alexis Tsipras, liderul Syriza: "Poporul grec nu-si va lua singur viata."

Vrea ruperea acordurilor cu Uniunea Europeana si FMI si da asigurari ca asta nu va duce in mod automat la iesirea Greciei din zona euro.

Gresit, au declarat liderul conservator, Antonis Samaras (foto stanga), si cel socialist, Evangelos Venizelos, care au calificat pozitia lui Tsipras drept iresponsabila si au propus, in schimb, "renegocierea" termenilor intelegerii.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene:
"Daca membrul unui club - nu vreau sa dau exemple specifice - nu respecta regulile clubului, atunci ar fi mai bine sa-l paraseasca!"