Alegerile din Grecia arunca din nou zona euro in haos. Acordurile cu FMI si UE ar putea fi blocate, euro cade, bursele deschid in scadere
Cele doua partide proausteritate si proeuropene din Grecia, Pasok (socialist) si Noua Democratie (dreapta), care guverneaza impreuna de la sfarsitul lui 2011, au inregistrat rezultate dezastruoase duminica, obtinand 32,4 la suta din voturi la legislative. In schimb, partidul de stanga radicala Syriza, aflat pe locul al doilea dupa alegeri, a solicitat formarea unui "guvern de stanga" pentru "a denunta" acordurile incheiate de Atena cu UE si FMI si austeritatea impusa.
Cifrele, prezentate de Ministerul de Interne dupa numararea a 95 la suta din voturi, confirma esecul celor doua partide care reuneau 77,4 la suta din voturi la alegerile legislative din 2009, si care obtin acum doar 150 de mandate in Parlament, sub numarul de 151 de mandate necesar pentru a detine majoritatea absoluta.
Acest rezultat face foarte dificila formarea unui Guvern de coalitie de catre cele doua partide, pentru a continua politica de rigoare dictata de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Pe de alta parte, liderul partidului de stanga radicala Syriza, devenit al doilea partid grecesc dupa alegerile legislative de duminica conform unui exit-poll, a solicitat duminica formarea unui "guvern de stanga" pentru "a denunta" acordurile incheiate de Atena cu UE si FMI si austeritatea impusa, relateaza.
Rezultatul scrutinului de duminica "a privat de toata legitimitatea memorandumul" acordului care prevede o serie de masuri de austeritate in Grecia in schimbul unor imprumuturi internationale cu un total prevazut la 240 de miliarde de euro destinate sa salveze tara de la faliment, a afirmat Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, al carui partid a obtinut un procentaj ce a fost una dintre surprizele votului.
"Programul nostru include un guvern de stanga care sa anuleze memorandumul (...) vom face totul pentru ca tara sa aiba un guvern care denunta acordul de imprumut", a insistat acesta.
Partidul sau e creditat cu 47 de locuri in Parlament care are in total 300, conform unui exit-poll realizat la alegerile legislative de duminica.
Acest procentaj poate priva de orice speranta de majoritate o coalitie ce vizeaza garantarea mentinerii statului in zona euro, la care fac apel liderii celor doua partide guvernamentale in exercitiu, conservatorul Antonis Samaras si socialistul Evangelos Venizelos, sanctionati la urne pentru sustinerea acordata austeritatii.
Euro si bursele se prabusesc in Asia
Incertitudinea privind posibilitatea de a forma un Guvern era perceptibila pe pietele asiatice inca de la deschiderea acestora luni dimineata, bursa din Hong Kong incepand sedinta in scadere cu 2,08 procente. La Tokyo, bursa a deschis de asemenea in scadere cu 2,63 la suta, din cauza incertitudinilor privind mentinerea austeritatii.
La Tokyo, euro a scazut la cel mai redus nivel dupa trei ani, investitorii fiind ingrijorati de incetarea politicilor de austeritate din Europa, dupa alegerea socialistului Francois Hollande la presedintia Frantei si dezastrul suferit de partidele proausteritate din Grecia.
Pe acelasi subiect: