Exporturile se misca, reformele structurale au fost facute, iar FMI si EU asigura finantare si imprumuturi de siguranta. Toate acestea ar trebui sa convinga investitorii de potentialul pe termen lung pe care il are aceasta tara, banii care vor intra in acest an urmand sa scoata economia din hibernare.

Romania a facut progrese in privinta reformelor structurale si a luat o serie de masuri dure, sub directa supraveghere a creditorilor internationali.
Acestea urmeaza sa dea rezultatele asteptate si, odata cu revenirea economiei pe plus, apetitul investitorilor va creste.

Ciclul economic al Romaniei a cunoscut de-a lungul timpului suisuri si coborasuri in privinta intrarii de capital - de la o perioada slaba la inceputul anilor 2000, la o crestere puternica si chiar supraincalzire in anii 2008-2009. Anul 2010 poate fi catalogat ca unul al mahmurelii, potrivit analistilor JPMorgan.

Acum toate conditiile sunt indeplinite pentru urmatoarea etapa, aceea a revenirii pe crestere.
Economia Romaniei a dezamagit anul trecut, PIB-ul a scazut cu 1,2%, in contrast cu majoritatea tarilor din regiune.
Diminuarea consumului si a investitiilor au fost principalele frane care au tinut pe loc economia, in timp ce exporturile au profitat de revenirea pietelor europene.

“ Asteptam o crestere a PIB-ului cu 2% in acest an”, spun analistii JPMorgan.

Pentru 2012, banca americana prognozeaza o crestere economica de 4%.

Exporturile sunt de asteptat sa continue cresterea , iar potentialul acestora pe termen lung ramane la cote mari avand in vedere ca produsele made in Romania isi vor pastra competitivitatea. Salariile si taxele aflate la nivel scazut fac aeficienta productia locala.

Dar sunt si multe puncte slabe, precum mediul institutional (birocratia) si infrastructura, care nu par a-si gasi rezolvarea prea curand.

Doar exporturile, care reprezinta 28% din PIB, nu pot tine in spate intreaga economie, dar vor influenta pozitiv consumul intern prin efectul de crestere pe care il vor genera asupra veniturilor.

Un alt aspect pozitiv al economiei romanesti este sistemul bancar.Bancile international au ramas increzatoare in filialele locale si au continuat sa le sustina.

De asemenea, estimarile de inflatie si de deficit de cont curent sunt relativ bune. Dobanzile la imprumuturile bancare au coborat la rate sub 12%.

Productia industriala a depasit deja varful atins inainte de recesiune, ceea ce inseamna ca este un sector foarte atractiv pentru investitii, iar acestea nu vor intarzia sa apara.

Costurile mici de productie din Romania creeaza oportunitati imense pentru investitorii care vor putea sa-si fabrice produsele aici si sa le exporte sau chiar sa le vanda pe piata locala care are mare potential.

In cazul investitiilor straine directe, JP Morgan anticepeaza cresterea ponderei acestora in PIB de la 2,9% din PIB anul trecut la 4% din PIB in acest an si 2012.

Deficitul de cont curent va fi de 5% din PIB in acest an şi 6% din PIB in cel vitor, in crestere de la 4,3% in 2010.

PIB-ul nominal va creste de la 121 miliarde de euro anul trecut la 136 miliarde euro in acest an si 155 miliarde euro in 2012, potrivit estimarilor bancii.

JP Morgan anticipeaza pentru acest an un deficit bugetar de sub 5% din PIB si mai mic de 4% in 2012, in timp ce datoria publica se va stabiliza la sub 35% din PIB.

Riscul inflationist va fi limitat in acest an, din cauza cererii interne reduse si a stabilitatii monedei.

Banca se asteapta la incetinirea inflatiei in a doua jumatate a anului de la 7% in ianuarie la 4%-5%, ca urmare a atenuarii impactului majorarii TVA in 2010.

Inflatia ar putea fi alimentata insa de cresterea peste asteptari a preturilor alimentelor la nivel mondial, sau de o productie agricola proasta.