Oficialii FMI spun ca vor accepta o reducere a taxelor numai daca executivul ii convinge ca-si poate respecta angajamenetele.

Si anume incadrarea intr-un deficit de 4,4% anul acesta si de 3% in 2012. Autoritatile au anuntat in mai multe randuri ca intentioneaza sa reduca CAS-ul platit de angajator cu 2 sau 3 puncte procentuale din a doua parte a anului.

Problema este ca reprezentantii FMI sunt ingrijorati si de alegerile din 2012. Ei sustin ca anul electoral poate sa puna in pericol continuarea reformelor din economie. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, analistii americani au declarat ca cel mai mare risc va aparea in momentul in care economia incepe sa isi revina, iar politicienii vor considera ca nu mai trebuie sa faca reforme. Asa ca negocierile se anunta destul de tensionate.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIV, dupa ce anul trecut indicatorul s-a plasat la 6,5% din PIB.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, spunea in 14 aprilie ca institutia pe care o conduce "analizeaza foarte serios" reducerea contributiilor sociale pentru angajator, iar aceasta masura se va decide impreuna cu FMI si Comisia Europeana.

In proiectul de strategie fiscal-bugetara pentru 2012-2014, document prezentat ulterior de Mediafax, se spune ca in partea a doua a acestui an contributiile sociale vo fi reduse cu doua puncte.

Reducerea cotelor de contributii sociale cu doua puncte procentuale este prevazuta distinct in document, cu argumentul ca aceasta relaxare fiscala va contribui la reducerea evaziunii pe piata muncii si la cresterea conformarii voluntare.

Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie releva ca cele doua parti au stabilit sa ia in considerare reducerea impozitarii fortei de munca in acest an, daca economia isi va reveni si va crea suficient "spatiu fiscal".

In prezent, angajatorii platesc, dupa caz, contributii de asigurari sociale de 20,8% pentru conditii normale de munca, de 25,8% pentru conditii deosebite de munca si de 30,8% pentru conditii speciale de munca.

La acestea se adauga contributia de 5,2% pentru asigurarile de sanatate, de 0,5% la bugetul asigurarilor pentru somaj si de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

In baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in functie de clasa de risc, angajatorii datoreaza si cote de contributii cuprinse intre 0,15% si 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 3% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, majorata de la 2,5% in 2010.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie-9 mai pentru prima evaluare a noului acord.