Previziunile bancilor privind evolutia monedei unice. Ce se intampla cu Europa daca se destrama zona euro
Marile banci de pe Wall Street scriu deja scenarii cu privire la evolutia monedei euro, in cazul in care unele tari vor iesi din uniunea monetara. Niciunul nu este incurajator, scrie Wall Street Journal.
Bancile centrale din intreaga lume au inceput sa-si ia masuri de protectie a sistemul financiar, noteaza ziaristii americani. Asta deoarece problemele bancare din Europa si viitorul monedei euro ameninta sa destabilizeze pietele financiare la nivel global.
Cert este ca datoriile statelor raman aproape ori chiar mai mari decat nivelurile despre care analistii spun ca sunt nesustenabile pe termen lung. Iar asta ingrijoreaza investitorii si liderii mondiali, deopotriva.
Unii dintre cei mai mari jucatori de pe piata valutara discuta despre ce s-ar putea intampla daca una sau mai multe tari ar fi fortate sa renunte la euro. Moneda unica ar scadea la paritate cu dolarul, de la 1,34 dolari cat este in prezent, daca Grecia ar parasi clubul euro, considera economistii bancii olandeze ING.
Daca mai multe state din zona euro s-ar reintoarce la fostele monede nationale, atunci moneda europeana ar scadea la echivalentul a 85 de centi, sub cel mai scazut nivel inregistrat in 2001, spune Mark Cliffe, analist al ING, citat de Wall Street Journal.
Totodata, fosta moneda nationala a Irlandei, dar si lira italiana ar pierde 25 de procente in fata marcii germane, in timp ce peseta spaniola ar pierde 50%, iar drahma greceasca 80%.
Impactul unei astfel de despartiri asupra economiei zonei euro ar fi mult mai sever decat falimentul Lehman Brothers din 2008, avertizeaza analistii ING. Statele Unite s-ar confrunta cu o usoara recesiune in 2012 din cauza efectelor unei cresteri slabe a economiei globale si a unui dolar mai puternic. America ar inregistra si o scadere a exporturilor.
Previziunile sumbre ale analistilor ING fac parte dintr-o suita de scenarii apocaliptice realizate de banci in ultimele luni. In noiembrie, economistii Bank of America spuneau ca monedele Spaniei, Italiei, Portugaliei si Frantei ar scadea in raport cu dolarul in urma unei eventuale rupturi a zonei euro, timp ce valutele Germaniei, Olandei si Irlandei ar putea creste. Daca insa Germania paraseste zona euro, rata cursului valutar euro/dolar ar scadea doar cu 2%, dupa socul initial. Daca din uniunea monetara se retrag Italia, Franta sau Spania, euro ar putea creste cu 2% sau 3%, spun specialistii.
Credit Suisse AG afirma luna trecuta ca este posibil ca pietele "sa fi intrat in ultimele zile ale euro asa cum il stim acum". Analistii japonezi de la Nomura Securities International sfatuiau investitorii in obligatiuni sa acorde atentie bondurilor lor de pe zona euro.
Una dintre principalele agentii de rating din lume (Moody`s) declara recent ca ar putea revizui ratingurile de credit ale tarilor din zona euro daca nu se iau masuri politice pentru a reduce turbulentele de pe pietele de credit din Europa.
Astazi, Nicolas Sarkozy se intalneste cu Angela Merkel pentru a discuta o serie de propuneri referitoare la viitorul zonei euro. lntalnirea va deschide o noua saptamana cruciala pentru zona euro, cu organizarea, joi si vineri, la Bruxelles, a unui nou summit UE, al carui principal subiect va fi criza datoriilor, transmite AFP.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: