14 din cei 20 de profesori, fosti si actuali directori de institutii financiare, institute de cercetari si consultanti independenti citati de Reuters spun raspicat ca zona euro va suferi transformari. O posibila solutie ar putea fi transformarea sa intr-o uniune monetara cu mai putini membri - acesta lucru cred 10 dintre participantii la sondaj, in timp ce sapte sunt de parere ca Grecia ar trebui exclusa din uniunea monetara.

Doar sase dintre cei intervievati cred ca zona euro va rezista in forma actuala, chiar daca liderii europeni nu au decis inca masurile necesare pentru rezolvarea crizei care sufoca financiar Italia si Spania, a treia, respectiv a patru mare economie din regiune.

"Zona euro poate si trebuie sa supravietuiasca, dar nu pe traiectoria actuala", spune Jeffrey Sachs, directorul Institutului Pamantului al Universitatii Columbia din New York.

Printre respondenti se mai afla Martin Feldstein, profesor la Harvard si profesor emerit la Biroul National pentru Cercetari Economice al SUA, reputatul economist Takatoshi Ito, David Blanchflower, fost director la Banca Angliei, si Mohamed El-Erian, director la fondul de investitii PIMCO.

Criza datoriilor a luat miercuri o intorsatura neasteptata, cand o licitatie de obligatiuni germane pe termen de 10 ani a atras cea mai slaba cerere de la lansarea euro, provocand temeri ca Germania ar putea incepe sa fie afectata, perspectiva care ar putea schimba strategia celei mai mari economii din Europa.

Participantii la sondaj si-au exprimat clar frustrarea din cauza incapacitatii liderilor din zona euro de a folosi resursele vaste avute la dispozitie pentru rezolvarea crizei.

"In acest moment, cred ca trebuie sa dea dovada de vointa politica pentru o anumita integrare fiscala", este de parere si Francois Bourguigon, director al Scoala de Economie din Paris si fost economist sef al Bancii Mondiale.

El a aratat ca se poate incepe cu o autoritate a zonei euro care sa aiba capacitatea sa intervina daca tarile incalca regulile bugetare de baza. "Cand se va face acest lucru, vor fi posibile emisiuni de euroobligatiuni si modificarea regulilor referitoare la Banca Centrala Europeana", spune Bourguigon. Comentariile sale au prefatat propunerea de miercuri a Comisiei Europene de introducere a unor noi legi care sa impiedice tarile sa incalce reglementarile bugetare. Aceste legi ar putea crea conditiile pentru emisiunile de obligatiuni comune.

James K. Galbraith, profesor la Universitatea din Texas, a spus ca actualii lideri din zona euro ar trebui sa se dea deoparte si sa permita votantilor sa aleaga lideri noi, potriviti pentru sarcina de a scoate Europa din criza. "Este nevoie de lideri care cunosc economia reala, inteleg contabilitatea venitului national, au o viziune practica asupra operatiunilor bancii centrale, nu impiedica achizitiile mari de obligatiuni ale BCE si sunt dedicati succesului economic al Europei", explica Galbraith.

Cei 10 analisti care cred intr-o uniune monetara mai mica au avertizat ca exista riscuri de mai multe tipuri. "Da, ar putea fi viabila, in principiu. Dar va depinde mult de cine va fi exclus si in ce conditii", considera George Magnus, consilier economic la banca de investitii UBS.

Cinci analisti resping in totalitate crearea unei uniuni monetare mai mici, pe temeiul ca nu ar fi functionala. In prezent, nu este posibil, din punct de vedere legal, ca o tara sa iasa din zona euro.

Mesajul general al participantilor la sondajul Reuters este necesitatea urgenta a unor masuri majore de combatere a crizei.

Citeste si:

Avertisment dur lansat de Banca Greciei: tara isi joaca ultima sansa de a ramane in zona euro

"Occupy Wall Street" s-a transformat in "Occupy D.C." Protestatarii din New York au ajuns la Washington