Deficitul din anul fiscal incheiat la 30 septembrie este al doilea din istorie, dupa cel din 2009, de 1.420 miliarde de dolari, respectiv 10% din PIB, cel mai ridicat din 1945.

In anul fiscal 2010, SUA a inregistrat un deficit de 1.290 miliarde de dolari al bugetului federal, reprezentand 9% din PIB.

Deficitul federal din luna septembrie a crescut la 64,6 miliarde de dolari, de la 34,6 miliarde de dolari in aceeasi luna a anului trecut. "E multa cerneala rosie pe bilantul guvernului, iar Congresul pare ca nu are idee cum ar putea s-o faca sa dispara", a aratat economistul sef al Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ New York, Chris Rupkey.

Administratia SUA a delegat in august un comitet de 12 membri, care functioneaza sub autoritatea Congresului, sa gaseasca metode de economisire a 1.500 miliarde de dolari la bugetul federal in urmatorii zece ani. Masura face parte din acordul de ridicare a plafonului datoriei de stat incheiat in august.

Daca Congresul nu va reactiona la recomandarile comitetului pana pe 23 decembrie, acordul prevede declansarea unor "taieri" automate.

Sedintele comitetului s-au concentrat pana acum pe reducerea cheltuielilor in sectoare care reprezinta insumat 12% din bugetul federal, potrivit unor surse apropiate Congresului.

In acelasi timp, analistul de investitii al Goldman Sachs, Abby Joseph Cohenm, spune ca adevarata problema a SUA o reprezinta tinerii din generatia Baby Boom care, in 2022, vor iesi la pensie si vor impovara si mai mult bugetul de stat. Atunci, acestia vor avea 65 de ani, varsta de pensionare, mai scrie Business Insider.

Citeste si

Imaginea dezolanta a bogatiei. Cine stinge lumina in cazinourile din Las Vegas FOTO