Inflatia anuala din octombrie reprezinta un nou maxim al ultimilor doi ani.

In octombrie fata de septembrie, cresterea inflatiei a fost determinata in cea mai mare parte de scumpirea alimentelor cu 0,82%, dar si de deprecierea usoara a leului, care a contribuit la cresterea costurilor cu serviciile de 0,67%. Avansul preturilor la marfurile nealimentare a fost unul mai moderat, de 0,29%.

Potrivit cursurilor medii afisate de banca centrala, moneda nationala s-a depreciat luna trecuta cu aproape 0,4% in raport cu euro, de la 4,2642 lei/euro in septembrie la 4,2798 lei/euro in octombrie.

In categoria marfurilor alimentare, cea mai mare crestere a preturilor a fost inregistrata la cartofi, care s-au scumpit cu 12%, dar si la oua, care puteau fi cumparate la preturi cu 7% mai mari.

Alte cresteri importante la preturile produselor alimentare au mai fost raportate la uleiul comestibil, care s-a scumpit cu aproape 5%, dar si la faina, unde preturile au fost cu 2% mai mari.

In categoria serviciilor, cele mai mari cresteri de preturi au avut loc pentru transportul cu CFR, unde tarifele au urcat cu aproape 5%, urmate de cele pentru transportul urban, unde cresterea a fost de aproape 2%. O scumpire a serviciilor cu 1% a fost raportata in cinematografe, teatre, muzee si pentru cheltuieli cu invatamantul si turismul.

La marfurile nealimentare, cel mai semnificativ avans al preturilor a avut loc la energia termica, unde costurile au fost cu 2% mai mari, in rest fiind inregistrate modificari de pret modice, in limita unui punct procentual.

Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (noiembrie 2009 - octombrie 2010) fata de precedentele 12 luni (noiembrie 2008 - octombrie 2009) determinata pe baza IPC a fost de 5,6%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) de 5,5%.

BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru acest de la 7,8% la 8,2%, desi tinteste o rata anuala de 2,5 - 4,5% in luna decembrie 2010.

Banca centrala nu s-a incadrat in tinta de inflatie in ultimii trei ani si estimeaza ca rata anuala va depasi intervalul tintit si la finele acestui an, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24% incepand cu luna iulie.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.