Depozitele populatiei si ale firmelor au scazut in iulie cu 1,3% fata de iunie, dar au crescut cu 5,8% comparativ cu aceeasi luna de anul trecut, la 167,9 miliarde lei, in contextul unei reduceri lunare mai accentuate a economiilor in valuta ale populatiei, potrivit datelor BNR.

Soldul depozitelor in lei ale gospodariilor populatiei a scazut cu 0,3%, la 61,95 miliarde lei, dar au urcat cu 3,1% fata de luna iulie a anului precedent. In conditiile acestor scaderi, bancile se vad nevoite sa ia masuri, pentru a-i convinge pe deponenti sa-si mai tina banii in depozite.

Astfel, dobanzile la depozitele in lei - cel putin cele promotionale - au depasit 7% pe an, unele banci oferind chiar bonificatii de 8% pe an, scrie Ziarul Financiar.

BCR oferea pana la sfarsitul lunii septembrie dobanzi de 7,5% pe an la depozitele nou deschise pe trei luni in lei si de 3% pe an la depozitele pe sase luni in euro.

Grecii de la Alpha Bank isi tenteaza clientii cu depozite la termen pe o perioada de trei luni pana la un an cu plata dobanzii in momentul constituirii. Pentru depozitele in lei, dobanda variaza intre 7,5% si 8% pe an in functie de scadenta, iar pentru cele in euro bonificatiile pornesc de la 3,5% si pot ajunge la 3,75%/ an.

Si Banca Romaneasca, controlata de grupul elen National Bank of Greece, a majorat cu 0,5% dobanzile la depozitele in lei constituite pe sase, noua si 12 luni, randamentele de 7,75 pana la 8% pe an.