David Cameron a adaugat ca noile alegeri din 17 iunie reprezinta un punct decisiv pentru intreaga Europa, dar si un "referendum" legat de pastrarea sau renuntarea la moneda euro.

Oficialii de pe Downing Street se tem ca cetatenii eleni isi vor retrage toti banii din banci, conducand la prabusirea institutiilor financiare din Europa.

Ministrul justitiei, Ken Clarke, avertizeaza ca Marea Britanie este extrem de expusa la criza euro si ar putea fi urmatoarea victima pe piata speculatiilor.

The Guardian titreaza ca viitoarele mutari politice ale lui Alexis Tsipras, liderul partidului de stanga elen Syriza, vor decide soarta zonei euro, dar si daca Marea Britanie va intra intr-o noua recesiune, mai mare ca cea din 2008: "Alexis Tsipras detine viitorul monedei Euro in mainile sale!".

Mervyn King, seful Bancii centrale a Angliei, "s-a declarat ingrijorat in privinta vulnerabilitatii Marii Britanii in zona euro".  In acest moment, Regatul este in continuare la 4% sub nivelul la care se afla la inceputul recesiunii, in urma cu 4 ani.

"Marea Britanie ar putea sa nu-si mai revina, daca Grecia iese din zona Euro", a declarat Robert Chote, seful Oficiului pentru Responsabiliatea Bugetului.

"O iesire a Greciei din zona euro ameninta sa arunce Marea Britanie intr-o a doua recesiune egala in dimensiuni cu caderea record din 2008-2009", au spus la randul lor expertii britanici responsabili in previziuni economice.

Alexis Tsipras nu s-a sfiit niciodata sa se declare impotriva politicii de austeritate impuse la nivelul UE.

"Suntem decisi sa oprim experimentul", a declarat liderul partidului de stanga Syriza.