Statele din Europa de Est pun piciorul in prag. Cer conditii stricte de aderare la euro si arata cu degetul spre Grecia
Planurile statelor est-europene care doresc sa intre in zona euro sunt puse in pericol de criza prin care trece uniunea monetara, insa oficialii din aceste tari insista ca UE trebuie sa mentina conditii stricte de aderare si nu sa le modifice pentru a acomoda situatia Greciei, transmite Reuters.
Oficialii statelor est-europene cu angajamente ferme de aderare la zona euro au declarat, la reuniunea anuala a BERD de la Londra, ca evolutia propriilor planuri va depinde de deznodamantul crizei din uniunea monetara, zguduita in aceasta perioada de posibilitatea iesirii Greciei.
Multi dintre acestia s-au aratat frustrati de discutiile privind modificarea sau relaxarea regulilor stricte de intrare in zona euro pentru a da spatiu de manevra membrilor actuali care se confrunta cu dificultati, precum Grecia, informeaza Mediafax.
Criteriile Tratului de la Maastricht privind aderarea la zona euro se refera la stabilitatea monedei, nivelul datoriei de stat si al deficitului bugetar, inflatie si dobanzi.
Liderii est-europeni nu s-au aratat "intelegatori" privind indulgenta acordata Greciei de catre organismele europene, deoarece considera ca criza este, partial, rezultatul statisticilor eronate inaintate de statul elen, domeniu in care tarile din Est au fost tratate cu exigenta, fiind indemnate sa se pregateasca din greu pentru a accede la zona euro.
"Daca nu respecti aceste reguli, nu te poti astepta la ajutor numai pentru ca esti in pericol", a declarat pentru Reuters ministrul de Finante al Bulgariei, Simeon Djankov. El a adaugat ca, dintre cele 27 de state UE, numai patru se mai incadreaza in criteriile Tratatului de la Maastricht, si anume Estonia, Finlanda, Suedia si Bulgaria.
Ministrul adjunct de Finante al Poloniei, Jacek Dominik, a insistat ca mentinerea si aplicarea consecventa a regulilor stricte sunt conditii cheie pentru supravietuirea zonei euro.