The Guardian titreaza ca viitoarele mutari politice ale lui Alexis Tsipras vor decide soarta zonei euro, dar si daca Marea Britanie va intra intr-o noua recesiune, mai mare ca cea din 2008: "Alexis Tsipras detine viitorul monedei Euro in mainile sale!".

Mervyn King, seful Bancii centrale a Angliei, "s-a declarat ingrijorat in privinta vulnerabilitatii Marii Britanii in zona euro".  In acest moment, Regatul este in continuare la 4% sub nivelul la care se afla la inceputul recesiunii, in urma cu 4 ani.

"Marea Britanie ar putea sa nu-si mai revina, daca Grecia iese din zona Euro", a declarat Robert Chote, seful Oficiului pentru Responsabiliatea Bugetului.

"O iesire a Greciei din zona euro ameninta sa arunce Marea Britanie intr-o a doua recesiune egala in dimensiuni cu caderea record din 2008-2009", au spus la randul lor expertii britanici responsabili in previziuni economice.

Alexis Tsipras nu s-a sfiit niciodata sa se declare impotriva politicii de austeritate impuse la nivelul UE.

"Suntem decisi sa oprim experimentul", a declarat liderul partidului de stanga Syriza. 

"Pe de o parte, in Grecia exista sectorul muncitorilor reprezentat de majoritatea populatiei, iar pe partea cealalta exista capitalistii, bancherii, persoanele care speculeaza la bursa. Este un razboi intre oameni si capitalism, iar sistemul financiar international, in principal bancile, castiga cel mai mult", a spus Alexis Tsipras. 

Grecia este nevoita sa organizeze alegeri pe 17 iunie, in lipsa unui acord intre liderii sai asupra formarii unui Guvern de coalitie in urma alegerilor de la 6 mai, dupa ce alegatorii au respins politicile de austeritate administrate tarii de doi ani si au privat liderii de majoritate.

Sondajele arata ca Syriza s-ar clasa pe primul loc in viitoarele alegeri, cu un program combinand respingerea memorandumului si mentinerea tarii in zona euro, ceea ce pana in prezent a fost considerat ca inacceptabil de catre partenerii Greciei din zona euro.

Economistul Nourile Roubini spune ca alegerile anticipate vor fi castigate de Coalitia Stangii Radicale (Syriza), formatiune care nu se va intelege cu reprezentantii creditorilor internationali, iar Grecia va ajunge in incetare de plati si va iesi din zona euro.