Declaratiile economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erik Berglof, si ale altor oficiali ai institutiei, vin in contextul temerilor ca bancile grecești cu operatiuni in regiune nu vor mai fi capabile sa-si sustina subsidiarele, iar unii analisti au ridicat problema retragerilor de fonduri din bancile elene. 

Berglof a afirmat ca ar trebui construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei și Serbiei.

Romania, cu cea mai mare economie dintre cele trei tari vizate, va putea rezista eventualei crize in pofida prezentei semnificative a bancilor grecesti in tara, sunt de parere oficialii BERD.

Bancile grecesti controleaza circa 13% din activele sistemului bancar romanesc. Cele mai mari dintre institutiile de credit elene prezente in Romania sunt EFG Eurobank Ergasias, prin Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca.

Emporiki Bank, controlata de grupul francez Credit Agricole, si ATEBank au de asemenea operatiuni in Romania. 

"Exista deja masuri pentru a gestiona efectele potentialelor masuri de deleveraging (dezintermediere - n.r.) ale bancilor elene. Nu vorbim prea mult despre asta, insa in aceste vremuri de criza trebuie sa intelegem importanta stabilitatii financiare. Credem ca exista inca multa vointa in Europa, si speranta, ca se va gasi o solutie pentru Grecia”, a afirmat Berglof, economistul sef al BERD. 

Intrebat de CNBC.com ce masuri ar trebui sa ia Romania pentru a se proteja de posibilele efecte generate de criza din Grecia, guvernatorul Bancii Naționale a Romaniei, Mugur Isarescu, a facut referire la rata de solvabilitate si la masuri prudentiale. 

Rata medie de solvabilitate a sistemului bancar din Romania este de peste 14%, iar, potrivi BNR, subsidiarele locale ale bancilor grecesti sunt bine capitalizate. 

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, pentru CNBC.com, ca nu se remarca iesiri semnificative de capital strain sau de retrageri de depozite din banci.  "Suntem ingrijorati de ce s-ar putea intampla de acum inainte", a adaugat Popa.  El a precizat ca autoritațile romane lucreaza, impreuna cu Fondul Monetar International (FMI), la o continua imbunatațire a metodologiilor de teste de stres pentru bancile din Romania. 

Potrivit oficialului BNR, Romania este acum una dintre cele mai avansate state din UE in privinta testelor de stres din sistemul bancar.  Popa considera ca Grecia va putea depasi criza si va ramane in zona euro.