Franks, FMI: Intelegem ingrijorarea populatiei, dar sistemul sanitar este defect si trebuie reformat
Sistemul de sanatate este defect si sunt necesare reforme semnificative, chiar daca ingrijorarea populatiei fata de astfel de schimbari este de inteles, a declarat seful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv, Jeffrey Franks.
"Suntem constienti de ingrijorarea publicului, si intelegem ingrijorarea publicului, dar trebui sa fie clar: sistemul sanitar din Romania este defect si nu mai poate continua fara reforme semnificative, intrucat cererile sunt mult mai mari decat resursele", a spus Franks la conferinta de la finalul misiunii de evaluarea a acrodului stand-by.
El a aratat ca pana la refacerea proiectului de reformare sa sistemului sanitar s-au convenit cateva masuri pe termen scurt, pentru a se asigura ca resursele nu sunt risipite pe medicamente scumpe cu impact limitat sau servicii care pot fi oferite mai ieftin si de catre sistemul privat.
"Am convenit revizuirea recentei aprobari a coplatii pentru simplificarea acesteia si scutirea membrilor vulnerabili si continuarea procesului de aliniere a duratei de spitalizare si a numarurlui de paturi la normele europene", a continuat Franks.
Fostul proiect de reformare a sectorului sanitar a produs controverse puternice. Doctorul Raed Arafat a demisionat in luna ianuarie din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, in urma nemultumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii si ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de catre presedintele Traian Basescu.
Ulterior, Arafat a revenit in Ministerul Sanatatii pe postul de subsecretar de stat, decizie luata in urma unei discutii pe care acesta a avut-o si cu seful statului.
Pe acelasi subiect: