Miercuri, reprezentantii Institutului National de Statistica anuntau ca suntem obligati sa ne dam CNP-ul. Astazi nu mai este foarte clar daca intrebarile legate de etnie si religie sunt obligatorii. Prin lege ar trebui sa le declaram, insa autoritatile nu au un raspuns cert.

Dupa o saptamana de scandaluri pe marginea codului numeric personal si demiterea purtatorului de cuvant, astazi am incercat sa primim o explicatie de la conducerea Instititului National de statistica.

Legea spune ca este obligatoriu sa declari CNP-ul. In regula. Atunci sa vedem articolul care prevede acest lucru.

OG 36/2007, ART12: "In vederea asigurarii exhaustivitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt inregistrate si utilizate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna". Asadar, sa repetam: alaturi de CNP, este obligatoriu sa declari etnia, religia si limba materna. Statisticienii insa ne-au tot repetat in ultima saptamana: ca aceste date sunt optionale.

Si atunci cum facem cu legea? Exista o alta prevedere care spune ca etnia, religia si limba materna pot sa nu fie declarate? Articolul din lege le considera pe toate obligatorii, nu faci asta - risti amenda.

Asadar, daca scriem "nu declar", inseamna ca declaram ceva. Deci se cheama ca am raspuns. Se folosesc insa doua unitati diferite de masura pentru aceeasi reglementare legala: la religie, de exemplu, "nu declar" este egal cu ... "declar". La CNP nu declar este egal cu amenda.

In Romania, fiecare interpreteaza legea cum doreste. Ca sa nu ramanem fara 5.000 de lei, trebuie sa dam CNP-ul si sa ne spunem etnia si religia.

Cei de la Institutul de statistica puteau sa previna astfel de confuzii daca ar fi trecut in clar in dreptul fiecarei intrebari daca este obligatorie sau optionala.

Surse neoficiale spun ca in zonele in care ritmul de colectare a datelor a fost lent, actiunea s-ar putea prelungi cu cel putin doua zile. Asta, evident, inseamna costuri in plus.

Si daca ar fi sa ne raportam doar la salariile celor 120.000 de recenzori, fiecare zi de intarziere ridica nota de plata cu 1,4 milioane de euro. Asta dupa ce statul a alocat deja 50 de milioane pentru aceasta actiune.