Al cincilea raport referitor la "Viitorul ecologic al planetei", Geo-5, a fost publicat miercuri ca preambul al Summitului pe tema dezvoltarii durabile Rio-20, care se va desfasura in perioada 20-22 iunie la Rio.

"Daca aceasta situatie persista, daca structurile actuale de productie si consum al resurselor naturale continua si nu se face nimic pentru schimbarea evolutiei, guvernele vor trebui sa isi asume responsabilitatea unui nivel de degradare si repercusiuni fara precedent", a precizat Achim Steiner, director general al programului ONU. 

Din 90 de obiective considerate prioritare de catre statele membre ale Programului, numai patru au inregistrat progrese semnificative. Dintre acestea: eliminarea substantelor care afecteaza stratul de ozon, in vederea prevenirii a milioane de cazuri de cataracta pana in 2100 si a milioane de cazuri de cancer de piele pana in 2050, precum si eliminarea plumbului din carburanti. 

600 de milioane de persoane nu vor avea insa acces la apa potabila pana in 2015, desi lucrurile s-au mai imbunatatit in acest sens, iar alti 2,5 miliarde de oameni nu vor avea acces la medicamente

Cercetarea a inregistrat si ea progrese in reducerea poluarii marine, care ramane totusi la un nivel dramatic. Cresterea aciditatii apelor marine a provocat o degradare a recifelor de corali cu un nivel de 38%, incepand din 1980 incoace, a caror supravietuire este amenintata cu disparitia pana in 2050.

Scurgerile de petrol in mare s-au diminuat in ultimii 20 de ani.  S-au inregistrat de asemenea unele progrese cu privire la 40 de obiective, printre care extinderea zonelor protejate, precum parcurile nationale - la 13% din suprafata terestra si despadurirea, care a fost redusa de la 16 milioane de hectare pe an in anii '90 la 13 milioane pe an in anii 2000-2010. 

Emisiile de gaze cu efect de sera s-ar putea dubla in urmatorii 50 de ani, odata cu cresterea temperaturii medii cu peste 3 grade. Pentru o crestere a temperaturii de 2,5 grade, costul economic este de circa 1-2% din PIB. 

S-au inregistrat progrese in ceea ce priveste eficienta energentica, iar unele state semnatare ale protocolului de la Kyoto si-au redus putin emisiile. 

Situatia stocurilor de peste se deterioreaza, desi, in zonele marine protejate, acestea se refac.

Numarul inundatiilor a crescut cu 230% intre 1980 si 2000, iar al perioadelor de seceta cu 38%. 

Degradarea biodiversitatii, determinanta pentru viata oamenilor, a sporit, iar 20% dintre speciile de vertebrate sunt amenintate cu disparitia

Raportul lasa in continuare loc initiativelor, sugerand ca inca se pot atinge obiective ambitioase pana in 2050, cu atat mai mult cu cat se "consolideaza strategiile actuale", si insista pe obiectivele cuantificabile. 

Printre initiativele reusite sunt mentionate consolidarea comertului, inovarea tehnologiilor si altele.

Sursa: Mediafax