"Doresc ca americanii si partenerii nostri din intreaga lume sa stie acest lucru: vom iesi din criza, lucrurile se vor imbunatati", a spus Obama, in momentul in care pietele financiare sunt preocupate din cauza perspectivelor economiei globale.

Barack Obama a subliniat ca, in pofida unui "an tumultos", economia a reusit sa creeze locuri de munca in sectorul privat 17 luni la rand. Totusi, liderul de la Casa Alba a avertizat ca ritmul actual de crestere nu este suficient pentru a compensa pierderea a opt milioane de locuri de munca provocata de recesiune.

"Trebuie sa cream un ciclu autosuficient, in care lumea sa poata cheltui si economia sa poata face angajari, pe fondul cresterii economice", adauga Obama, intr-un discurs rostit la centrul Navy Yard din Washington, in fata veteranilor militari.

"Preocuparea mea actuala, intreaga mea atentie se concentreaza pe angajarea celor ramasi fara locuri de munca, cresterea salariilor, reconstruirea sentimentului de siguranta al clasei mijlocii", a subliniat presedintele SUA.

Infiintarea de locuri de munca in Statele Unite s-a accelerat peste asteptari in iulie, iar somajul a scazut de la 9,2% la 9,1%, ca urmare a angajarilor din sectorul privat, evolutie care ar putea calma temerile privind intrarea economiei intr-o noua recesiune.

Numarul de locuri de munca din Statele Unite a crescut cu 117.000 in iulie, potrivit Departamentului Muncii, peste asteptarile de 85.000 ale pietelor financiare. Rata somajului a coborat la 9,1%, de la 9,2% in iunie, insa aceasta evolutie s-a datorat mai ales iesirii unui numar mai mare de persoane de pe piata muncii.


Bursele internationale au pierdut 2.500 mld. de dolari in ultima saptamana, suma echivalenta cu PIB-ul Frantei

Criza se adanceste in sanul Europei. La Bucuresti, bursa a atins minimul ultimelor 12 luni. La nivel global, indicii bursieri au cazut la nivelurile din 2008. VIDEO