Roustam Tariko, miliardarul care detine Russian Standard Bank si Russian Standard Vodka, a cumparat recent o proprietate de 25,5 milioane de dolari in Miami, in aprilie, cea mai scumpa achizitie din oras din 2006 incoace.

Vecinul lui Tariko este Vladislav Doronin, presedintele biroului de la Moscova al dezvoltatorului imobiliar Capital Group, care a dat, in 2009, 16 milioane de euro pe o casa care i-a apartinut sportivului Shaquille O’Neal.

„In Rusia este o problema de statut. Cand esti bogat da bine sa spui ca ai si o casa in Miami, Ibiza sau Monaco. Este un subiect de conversatie la un cocktail”, spune agentul imobiliar Jorge Uribe.

Rusii, dar si alti bogatasi ai lumii cumpara unele dintre cele mai scumpe resedinte din America, in conditiile in care piata imobiliara s-a prabusit, iar un dolar slab face proprietatile din Statele Unite chilipiruri.

Potrivit expertilor imobiliari, cumparatorii din strainatate au achizitionat, in ultumul an, case estimate la o vloare de pese 82 de milioane de dolari, cu 24% mai mult fata de anul anterior, arata datele Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari. Potrivit reprezentantilor asociatiei, numarul cumparatorilor de case de lux creste, in conditiile avansului pietelor emrgente ca Rusia, Brazilia, China sau India.

Locuinte de milioane de dolari. Cum arata casele magnatului Trump sau ale lui Abramovici

Un alt factor care contribuie la acest fenomen este cursul valutar. Dintre monedele de pe pietele emergente, rubla ruseasca a crescut cu 9,4% fata de dolar, in ultimele 12 luni, in timp ce realul brazilian a crescut cu 13%, iar yuanul chinez a castigat 5,2% in fata dolarului, potrivit datelor prezentate de Bloomberg.

Iuri Milner, fondatorul companiei DST Global, care investeste in companii de pe internet, inclusiv Facebook, Twitter si Groupon, a platit 100 de milioane de dolari pe o proprietate in Los Altos Hills, California. Acest pret este cel mai ridicat platit in acest an pentru o casa pentru o singura familie.

In sudul Californiei, aproximativ 75% dintre cei care sunt in cautarea unor proprietati de lux cu preturi care depasest 20 de milioane de dolari provin din tari precum China, Indonezia, Corea si Rusia.

Au dotari de lux si sisteme high-tech. Cat platesti pentru cele mai mici camere de hotel din lume 

In Manhattan, compoziorul rus Igor Krutoy si sotia sa Olga, au platit 48 e milioane de dolari pentru un apartament in Plaza Hotel, cea mai scumpa achizitie din zona. Ahizitia vine dupa cumpararea unei case de 13 milioane de dolari in cartierul de lux Hamptons, Long Island.

Avocatul lui Krutoy spune ca rusul si-a luat o casa in Manhattan pentru ca voia o proprietate in oras si nu pentru ca a considerat-o un chilipir. Acesta a adugat ca “rusii au bani si intotdeauna vor ce este cel mai bun in toate”.