Barack Obama, care a participat la un eveniment de strangere de fonduri in apropiere de Seattle, a recunoscut ca economia americana se confrunta cu unele "vanturi potrivnice", dar se afla intr-o situatie mai buna decat cea europeana unde unele tari au intrat in recesiune.

"Europa este inca intr-o situatie dificila, in parte pentru ca ei (liderii europeni) nu au luat masurile decisive pe care noi le-am luat la inceputul acestei recesiuni", a declarat liderul american, scrie Mediafax.

Unul dintre principalii aliati europeni ai presedintelui american, Nicolas Sarkozy, a fost invins duminica in cadrul alegerilor prezidentiale din Franta de socialistul Francois Hollande, care doreste renegocierea pactului de stabilitate european pentru a include unele masuri care vizeaza cresterea economica.

Obama este si el la randul sau un candidat la realegere, pe 6 noiembrie, si situatia economiei americane ar putea fi determinanta in ziua scrutinului. Rata de somaj oficiala a tarii este de 8,1%, in scadere cu aproximativ doua procente decat cea din apogeul timpul crizei, dar inca mai mare fata de debutul acesteia din 2008 (5%).

Putin dupa inceperea mandatului, in ianuarie 2009, Obama a promulgat un plan de relansare estimat la aproximativ 800 de miliarde de dolari. Deplans de catre adversarii sai republicani care l-au catalogat drept esec, acest plan, conform democratilor, a permis salvarea a patru milioane de locuri de munca si a impiedicat o reeditare a depresiunii din 1930.

Oficiali brazilieni, ingrijorati de criza europeana

Ministrul brazilian al Finantelor, Guido Mantega, a declarat joi ca tara sa se ingrijoreaza de agravarea crizei din Europa si a aparat propunerile presedintelui ales al Frantei, Francois Hollande, reprezentand o contragreutate a politicii de austeritate, relateaza AFP.

"Ceea ce ma ingrijoreaza mai mult este situatia internationala, este situatia tarilor europene care se confrunta astazi cu o agravare a crizei", a declarat Mantega.

El a mentionat ca Brazilia este pregatita sa infrunte aceste incertitudini datorita pietei sale interne puternice. "Presedintele francez (Francois Hollande) are pozitii corecte, pentru ca el considera ca nu este suficient sa se faca o ajustare bugetara si sa se reduca cheltuielile. Trebuie de asemenea incurajata economia, este o pozitie pe care noi am sustinut-o", a adaugat Mantega.

Ministrul a adoptat acelasi ton ca si cel al presedintelui brazilian, Dilma Rousseff, care, duminica, i-a transmis un mesaj lui Hollande, felicitandu-l pentru optiunile sale in domeniul economic.

In Europa, "s-a demonstrat ca strategia prin care se adopta doar ajustari bugetare, reduceri de cheltuieli, salarii si functii, nu functioneaza. Trebuie inteleasa aceasta realitate, care, de fapt, a schimbat deja mai multi presedinti si premieri", a declarat Mantega.

"Trebuie revizuita aceasta strategie", a atentionat ministrul, pentru care "doar politicile de austeritate nu functioneaza deoarece austeritatea nu a dus decat la mai multa austeritate".