Nimeni nu se astepta. Cine a fost desemnat omul anului la nivel mondial
Nu este Barack Obama, nici Sarkozy, nici Angela Merkel. Omului anului este cineva din strada. Revista Time a hotarat sa acorde distinctia in 2011, surpriza, protestatarului. Anuntul a fost facut in emisiunea americana "The Today Show". Cam exagerat, insa tinand cont de The Arab Spring, Occupy Wall Street si celelalte proteste contra masurilor de austeritate din lume, pare totusi rezonabil.
Candva, cand evenimentele majore erau consemnate strict de cativa profesionisti si printate sau transmise pe unde radio pentru mase, protestatarii erau factori de decizie ai istoriei. Pe atunci, cand cetatenii ieseau in strada ca sa se declare impotriva a ceva asta insemna de fapt stirea. Totul era viu si important pentru toata lumea.
In anii 60', in America, au marsaluit pentru drepturile civile si impotriva razboiului din Vietnam, in anii 70' s-au revoltat in Iran si Portugalia, in anii 80', s-au opus armelor nucleare in SUA si Europa, ocupatiei israeliene din Cisiordania si Gaza, tiraniei comuniste in Piata Tiananmen si estul Europei. Protestul a fost o continuitate fireasca a politicii prin alte mijloace.
Si apoi a venit sfarsitul istoriei, insumat cu influentul eseu din 1989 al lui Francis Fukuyama care spunea ca omenirea a ajuns la punctul final al evolutiei ideologice in triumfatorul liberalism de Vest.
Din 1991 lumea a inceput sa asiste la debutul celei mai mari cresteri a nivelului de trai de pana atunci. Creditul a devenit ceva usor, automultumirea si apatia erau in varf, iar protestele de strada aratau ca niste spectacole emotionale inutile.
Au existat bineinteles si cateva exceptii. Insa pentru tineri, criticile radicale si protestele impotriva sistemului s-au rezumat la fantezia culturii pop.
Protestele de strada eficiente au reprezentat un oximoron la nivel mondial pana la inceputul anului trecut, cand au devenit figura de stil definitorie a timpurilor noastre. Iar protestatrul a devenit, inca o data, omul care face istoria.
Desemnarea "Persoanei anului" este o traditie instituita de editorii revistei Time in 1927.
Printre finalistii din acest an s-au aflat Kate Middleton, sotia printului William, dar si amiralul William McRaven, care a coordonat operatiunea militara ce a condus la uciderea teroristului Ben Laden in luna mai, in Pakistan.
Anul trecut, titlul de "Persoana anului" a revenit tanarului fondator al retelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, iar in 2009 - lui Ben Bernanke, presedintele Bancii Centrale Americane.
Citeste si:
Locul in care e pastrat cel mai scump secret din lume VIDEO
Sfarsitul succesului Google e aproape? Cum pot ingropa utilizatorii gigantul online