Ce trebuie sa faci ca sa iei fonduri europene? VIDEO
Dupa patru ani de la intrarea in UE, Romania a reusit sa absoarba in jur de 9% din fondurile europene alocate. Specialistii spun ca anul acesta mai poti profita de banii de la UE pentru investitii in agricultura si productie. Mai mult, poti lua bani si daca esti un tanar antreprenor.
Dintre programele de finantare, Programul Operatorional Regional (POR) si cel pentru dezvoltarea resurselor umane (POSDRU) au absorbit cei mai multi bani, cu plati de 2,52 de miliarde de lei (14%) si 2,03 miliarde de lei (13%).
LIVE CHAT Dan Barna, consultant fonduri europene Structural Consulting Group
Daca ne uitam la programele unde a fost eligibil si mediul privat, acolo absorbtia este de 15%. De exemplu, vorbim despre proiecte pe productie.
Daca acum doi-trei ani beneficiarii nu stiau sa scrie proiecte, acum lucrurile au inceput sa se indrepte. Insa problema este atunci cand vine vorba de implementare.
In primul rand trebuie sa cunosti domeniul. Au existat cazuri de beneficiari care au venit la noi sa ne intrebe ce trebuie sa faca "doar sa obtina niste bani de la UE".
Proiectele de succes sunt acelea in care tu ai experienta in domeniu, cunosti piata si stii cum vrei sa arate afacerea ta.
De exemplu, daca vorbim de microintreprinderi si IMM-uri avem finantare pana in 200.000 si 2 milioane de euro prin POR.
IMM-urile pot lua bani pentru cresterea business-ului, pentru utilaje.
Acum doi ani, multi au depus proiecte viabile, insa a venit criza si au renuntat la investitii pentru ca abia mai vindeau ce produceau. De exemplu, nu mai aveau nevoie de inca o hala de productie.
Din momentul depuneri proiectului cat dureaza pana vin banii? Sunt doua aspecte: cat dureaza de cand scrii proiectul si pana depui proiectul si de cand il depui pana vin banii. In primul caz, de cand s-a inceput evaluarea proiectelor si pana e semnat - nu mai putin de opt luni, au fost si cazuri in care a durat chiar un an.
In al doilea caz, dupa ce semnezi contractul, tu ca beneficiar te angajezi sa platesti si cheltuielile neeligibile precum TVA-ul. Astfel, la investii ai TVA, ai 75% bani europeni, 25% bani europeni, plus TVA.
Cuantumul banilor de la UE variaza in functie de regiune, de obicei zona Bucurestiului, mai dezvoltare, are o parte de cofinantare mai mica. Iar cu cat intreprinderea este mai mica cu atat partea de cofinantare este mai mare.
Exista si linii de finantare dedicate start-upurilor, pentru participarea produselor proprii la targurilor internationale. Este foarte importat pentru producatorii romanesti care au nevoie de vizibilitate pentru a-si sustine afacerea.
Pentru firma cu profil medical, vestile nu sunt foarte bune, finantarile erau disponibile prin Programul Operational Regional, insa in 2011 nu sunt apeluri deschise pentru microintreprinderi. Finantarile deschise anul acesta sunt in special pentru productie, iar un cabinet medical nu intra in aceasta categorie. Daca acest cabinet ar fi in mediul rural ar avea o sansa.
Gradinitele private, azilurile pentru batrani nu se finanteaza prin fonduri europene.
Pentru firme avem cele doua finantari pentru investitii in productie: echipamente, utilaje. Tot luna aceasta se deschide un nou apel pentru firmele mari.
Un alt aspect important este faptul ca se deschide un apel de proiecte pentru tinerii antreprenori. Se finanteaza dezvoltarea afacerilor, croitorie, productie, dar si stardardizarea unei afaceri.
Se pot lua bani si pentru cercetare-dezvoltare pe AXA 2, pentru aplicarea practica a inventiilor.
Acum se face planificarea pentru urmatoarea perioada de alocare a fondurilor europene 2013-2020.
Pentru o afacere in agricultura sau zootehnie, fara capital de pornire: Este un domeniu pentru care exista fonduri, insa nu sunt fonduri pentru agricultura de subzistenta, trebuie sa produci pentru piata, trebuie sa ai o baza de pornire sau experienta in domeniu.
Pe agricultura, proiectele merg, este o exceptie unde pot aplica si persoanele fizice. Insa au nevoie de capital de pornire.
Daca vreau sa-mi fac o micro-ferma de gaini de exemplu, este nu este eligibila achizitia terenului, insa daca ai ferma deja si vrei sa cumperi inca un hectar de teren poti, insa nu ti se deconteaza mai mult de 10% din proiect.
Pentru intrebarea referitoare la un atelier de tamplarie: Proiectul este viabil, trebuie vazut daca firma este in mediul rural sau urban. Daca este in mediul urban este elibigibil prin POR, iar in mediul rural prin PNDR.
Pentru intrebarea referitoarea la vechimea firmei: Trebuie sa verificati in fiecare ghid sa vedeti daca este o cerinta vechimea firmei, insa, in general, acest lucru nu pune probleme.
Pentru intrebarea referitoarea la service-ul auto deja existent: Daca proiectul este in mediul rural, atunci obtine-ti bani prin PNDR, in cadrul programului pentru investitii non-agricole. Insa atunci cand calculezi cati bani ai nevoie trebuie sa vezi ce suma poti depune drept cofinantare.
Cat dureaza scrierea unui proiect (de exemplu pentru utilaje): in 2-3 saptamani, proiectul ar trebuie sa fie gata.
Cat primeste consultantul? Tu ca firma de consultanta faci proiectul impreuna cu beneficiarul si primesti banii apoi. Mai exista o metoda
cand un consultant primeste 8-10% din suma atrasa. Insa, in general, firmele solicita bani pentru o un proiect privind o ferma, un service, aici costurile ajung la 1-2.000 de euro, iar comisionul de succes poate ajunge la 10%.
Pe POSDRU, poti lua bani pentru cursuri de calificare ale angajatilor. Tu poti sa pui o parte de cofinantare de 5%.
In septembrie, puteti lua pana in 200.000 pentru investitii in productie. Insa solicitantul trebuie sa aiba o firma deja.
Pentru intrebarea referitoare la gajarea utilajelor: semnezi contractul, depui cererea si in 45 de zile se vireaza banii.
In proiectele de agricultura, nu trebuie neaparat sa ai practica in cultivarea plantelor oleaginoase, insa trebuie sa te asociezi cu cineva cu experienta.