"Germania poate face un efort, (poate) stimula cererea sa interna, consumul, asa cum am facut noi cand ea era in reconstructie si trebuia sa stranga cureaua", a declarat ministrul pentru un post spaniol de televiziune.

Sustinator al unei intergari mai puternice a tarilor in zona euro, membrul Guvernului spaniol a apreciat ca, pentru a reda increderea pietelor si investitorilor, este necesar "sa se dea un semnal politic, potrivit caruia vom salva euro cu adevarat".

Este necesar "sa aratam ca suntem dispusi sa o facem, iar prima dovada este o sustinere comuna a datoriei", a adaugat el, criticand reticentele Angelei Merkel. "Doamna Merkel, si afirm acest lucru cu toata prietenia - iar eu sunt de aceeasi parte ca si ea (un partid de dreapta) - reactioneaza intotdeauna cu un sfert de ora intarziere", s-a plans ministrul de Externe al Spaniei.

"Trebuie sa ne convingem partenerii, si mai ales pe germani, ca este necesar sa facem ceva pentru a stopa (criza) datoriilor publice", a insistat Jose Manuel García-Margallo.

Grecia ar fi putut fi salvata, iar Europa nu s-ar afla in situatia critica de astazi, spune ministrul spaniol

In opinia sa, daca Europa ar fi reactionat mai repede pentru salvarea Greciei, "nu am fi fost aici". Iar "cu fiecare zi care trece va fi mai rau, (deoarece) este o boala care avanseaza, iar daca nu ne intrerupem la timp, terapia va fi mult mai dureroasa", a insistat ministrul spaniol de Externe.

Austeritatea nu este suficienta, fiind necesara "relansarea cresterii, in caz contrar toate aceste (masuri de austeritate) urmand sa nu foloseasca la nimic", a mai estimat seful diplomatiei spaniole.

Comisia Europeana (CE) a indemnat marti Guvernul spaniol sa isi onoreze angajamentul luat cu privire la reducerea cu aproximativ jumatate a deficitului sau public in acest an, respingand apelurile ministrului spaniol al Bugetului Cristobal Montoro la mai multa flexibilitate, in timp ce semnele unor derapaje se multiplica. Conform datelor sale, in 2011 deficitul a fost de aproximativ opt la suta, in scadere fata de 2010 (9,3%), dar superior obiectivului de sase procente, convenit cu Bruxellul de catre fostul Guvern socialist.

In 2012, obiectivul convenit de Madrid cu Uniunea Europeana (UE) este de a aduce deficitul la 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB).

Citeste si:

Europa trage in jos economia intregii lumi. FMI prognozeaza o contractie economica in UE de 0,5%