2009

- decembrie 2009, GRECIA: UE lanseaza un semnal de alarma cu privire la finantele publice, dupa o revizuire in crestere a deficitului (12,7% din PIB). Calificativul este scazut din cauza unei datorii care se ridica la 350 de miliarde de euro.

2010

- ianuarie 2010, SPANIA: Plan de austeritate in vederea economisirii a 50 de miliarde de euro si reducerii deficitelor publice (11,2% din PIB), urmat de noi masuri in mai.

- mai, GRECIA: Plan de imprumutare de la Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) a 110 miliarde de euro, in schimbul unui plan de austeritate. Trei morti in cursul unor manifestatii.

Crearea Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), cu scopul ajutorarii tarilor din zona euro.

- iulie, ITALIA: Adoptarea unui plan de austeritate, in fata celor mai mari datorii din lume, in valoare de 1.900 de miliarde de euro.

- octombrie: Moneda euro scade la cel mai mic nivel istoric (0,82 de dolari).

- noiembrie, IRLANDA: Plan de salvare al UE si FMI in valoare de 85 de miliarde de euro, dintre care 35 de miliarde de euro pentru banci.

2011

- mai, PORTUGALIA: Ajutor UE si FMI in valoare de 78 de miliarde de euro, in schimbul unui program de austeritate.

- iunie, GRECIA: Nou plan de reduceri bugetare si de privatizare.

- august, ITALIA si SPANIA: Atacate pe pietele financiare.

In FRANTA, primul plan de austeritate, urmat de un al doilea plan in noiembrie.

- septembrie, ITALIA: Roma nu reuseste sa calmeze pietele, in pofida unui nou plan de austeritate.

In GRECIA, troika UE-FMI-BCE, care constata un derapaj al conturilor publice, isi suspenda misiunea.

- 27 octombrie, GRECIA: Acord european asupra unui al doilea plan de ajutorare si o stergere partiala a datoriei, in schimbul unui plan de austeritate si unei semitutele. Acordul mai prevede o crestere de cinci ori a capacitatii de imprumut a FESF.

- inceputul lui noiembrie, GRECIA: Criza politica. Premierul Ghiorghios Papandreu renunta la un referendum asupra acordului european si demisioneaza. Un fost vicepresedinte al BCE, Lucas Papademos, formeaza un Guvern de coalitie.

- jumatatea lui noiembrie, ITALIA: Plasata sub supravegherea FMI si UE, adopta masuri economice. Premierul Silvio Berlusconi demisioneaza, iar fostul comisar european pentru Concurenta Mario Monti formeaza un Guvern de experti.

- 23 noiembrie, GERMANIA: Esec al unei misiuni de obligatiuni, in timp ce Berlinul persista in a refuza un rol sporit pentru BCE.

- 26 noiembrie, BELGIA: Acord asupra unui buget pe 2012 fara precedent, cu economii in valoare de 11,3 miliarde de euro.

- 5 decembrie: Acord franco-german asupra unui nou tratat european destinat consolidarii disciplinei bugetare. Avertismente asupra calificativelor datoriilor suverane ale unui numar de 15 state din zona euro, vizand inclusiv cele sase state cu ratinguri "AAA", si anume Austria, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda.

- 7 decembrie, GRECIA: Nou buget de austeritate consolidata pe 2012.

- 9 decembrie: Acord al statelor membre UE, cu exceptia Marii Britanii, asupra consolidarii disciplinei bugetare. Pe 12 ianuarie 2012, acord asupra liniilor mari ale noului pact bugetar.

- 21 decembrie: Imprumut inedit al BCE acordat unor banci (489 de miliarde euro la 523 de banci).

- 22 decembrie, ITALIA: Adoptarea unui plan de austeritate in valoare de 20 de miliarde de euro si masuri de relansare economica.

- 30 decembrie, SPANIA: Primele masuri de austeritate adoptate de noul Guvern al lui Mariano Rajoy (dreapta).
2012

- 13 ianuarie, GRECIA: Bancile suspenda negocierile in vederea restructurarii datoriei.

Scaderea ratingului mai multor tari din zona euro. Franta pierde calificativul "AAA".