Sistemul bancar romanesc nu are o expunere directa la criza datoriilor suverane din Grecia, dar exista posibile canale de contagiune, iar acestea trebuie monitorizate strict, a admis Isarescu. Bancile elene controleaza in prezent circa 16% din activele bancare totale din Romania. 

"Bineinteles ca ne-am putea confrunta cu o contagiune financiara care se poate manifesta pe calea capitalului, dar acest canal este redus si a functionat in sens opus. Pentru noi, canalul capitalului a functionat intr-un mod mai degraba pozitiv, insemnand ca bancile si-au majorat contributia de capital la subsidiarele din Romania", a explicat Isarescu.  Romania nu are expunere pe datoria suverana a Greciei sau a altui stat din Europa, a adaugat seful BNR, in timp ce bancile-mama sunt expuse puternic pe Romania. 

Guvernatorul BNR a descris situatia de ansamblu a sistemului bancar local ca fiind "sub control" si a explicat ca circumstante anterioare au plasat bancile intr-o pozitie mai buna sa faca fata crizei datoriilor suverane. 

Romania a fost lovita puternic de criza financiara globala in iarna anului 2008, iar in martie 2009 a cerut ajutorul Fondului Monetar International. 

"Ne-am uitat la toate bancile de aici si exista in principal banci romanesti cu capital strain, majoritatea subsidiare ale unor grupuri bancare europene. Am cerut bancilor-mama, cu mult inainte de testele de stres realizate de bancile europene, sa creasca nivelul de capital. Pot sa va spun ca testele noastre de stres si cererile pentru capital au fost mult mai dure decat cele din Europa", a spus Isarescu. 

Citeste si:

Document de lucru: Grecia, Irlanda si Portugalia primesc alte imprumuturi, cu dobanda mai mica si perioada de rambursare dubla