Cosmin Parvuletu are 33 de ani si e in Italia din 2007. A crezut ca o sa traiasca mai bine decat acasa, in Gorj, dar n-a fost sa fie.

Sotia lui s-a intors zilele acestea in Romania, iar copilul si l-au trimis de anul trecut. N-au avut de ales: gradinita in Italia i-ar fi costat cam 700 de euro, adica trei sferturi din cat castiga el.

La fel ca el, mii de romani plecati in Italia sa-si faca un rost si-au vazut salariile injumatatite de criza. Sau, mai rau, si-au pierdut slujbele. Sectoare intregi din economia Italiei sunt in criza, iar zonele industriale unde altadata isi castigau painea si ai nostri sunt acum pustii.

De la primele semne ale crizei, in urma cu cinci ani, Italia a pierdut 28.000 de romani, iar cei mai multi au plecat in ultimii doi ani.

Multi, insa, nu vor sa se intoarca nici macar temporar in Romania. Stiu, unii de la altii, care sunt tarile in care-si mai pot gasi de lucru, as aca majoritatea se indreapta catre SUA, Israel, Anglia sau Franta

Cei care raman totusi, n-au deloc motive de optimism. De saptamani de zile, presa din Peninsula scrie ca Italia e periculos de aproape de situatia Greciei.