Dupa doi ani de criza, timp in care toata lumea a avut de suferit, comerciantii si-au dat in sfarsit seama ca au nevoie de trei lucruri ca sa-i convinga pe romani sa scoata banii din buzunar. Reduceri, multe promotii, dar mai ales multa inventivitate. De exemplu, in tot mai multe magazine, toate produsele pot fi incercate. Astfel, expresia de a-ti spela rufele in public capata un nou inteles.

In fiecare luna, in Romania o gospodarie cheltuie in medie 2.100 de lei. Peste 70% din acesti bani se duc direct in consum. Adica mancare, batura, tutun, imbracaminte, incaltaminte, sanatate, transport si asa mai departe.

Desi avem printre cele mai mici salarii din Europa, consumul este crucial pentru economica noastra deoarece reprezinta 63% din Produsul Intern Brut. Doar Marea Britanie si Grecia au ponderi mai mari a consumului in PIB. In timp ce economii precum cea a Cehiei sau a Ungariei au o pondere a consumului in PIB de doar 50%.

Vestea buna pentru consum este ca am scapat de recesiune. Motoarele economiei au repornit. Se prognozeaza o crestere economica de 2% pana la sfarsitul acestui an, la fel si in 2012.

Cei care au dus-o cel mai greu au fost insa angajatii. De acum incolo pot sa se relaxeze putin, si asta deorece cresterea economica se va regasi si in buzunarelor lor. Incepand de anul viitor, salariile in mediul privat vor creste cu aproximativ 7 procente. Cat despre cazul bugetarilor, vorbim despre o posibila majorare incepand cu a doua parte a anului, de aproximativ 5%.

Nimic nu este insa garantat. Criza din Europa este departe de a fi rezolvata. O parte din analisti spun ca tarile dezvoltate ar putea intra din nou in recesiune. In aceste conditii si economia noastra ar putea fi afectata. In acest scenariu pesimist veniturile populatiei vor ingheta, iar consumul va fi din nou afectat.