"Adevarul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare si tendinta cealalta, de a se vorbi ca imperativa despre nevoile sociale si sa nu se vorbeasca despre aspectul financiar. E foarte periculos acest aspect", a mai aratat guvernatorul.
Seful BNR crede ca Romania va iesi din recesiune doar daca va strange cureaua foarte puternic, prin aplicarea unor constrangeri bugetare tari.
El avertizeaza ca daca nu in lipsa unor masuri dure de austeritate, societatea se relaxeaza si statul are o inclinatie spre protectia sociala ceea ce inseamna cheltuieli mari, tot de la buget.
"Mi-aduc aminte ca in anii '90-'91 constrangerile bugetare tari erau un termen central in ceea ce priveste programele de redresare economica. Pare paradoxal, constrangerile bugetare tari, acelea ajuta economia", a explicat Isarescu.
Guvernatorul BNR a adaugat ca daca Guvernul adopta o politica bugetara adecvata poate stimula in acest fel romanii sa munceasca mai mult si poate impune o rigoare atat in cheltuirea banului public, cat si a celui aflat in buzunarul omului obisnuit.
Executivul poate stimula eficienta si productivitatea muncii, absolut necesare intr-o perioada grea.
La intrebarea "Cum se poate iesi din recesiunea economica", seful bancii centrale a raspuns ca prin adoptarea unor constrangeri bugetare tari.
"Daca avem constrangeri bugetare slabe descurajam in continuare munca, nu avem cum sa iesim, nu se iese asa din recesiune, iar cresterea economica nu este un dat in jurul caruia se invart toate celelalte, ci este un rezultat", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul a luat apararea firmelor, spunand ca nu se plang degeaba de nivelul exagerat al impozitarii, intrucat fiscalitatea, parafiscalitatea si birocratia sunt enorme, munca fiind astfel descurajata.
"Nu bazaie firmele, nu vorbesc aiurea, sunt exact pe subiect. Toate firmele se plang de nivelul exagerat al impozitarii. Fiscalitatea, parafiscalitatea, birocratia sunt enorme. La fel si descurajarea muncii", a spus Isarescu.
El a aratat ca exista tentatia unei impozitari suplimentare a muncii.
Seful BNR crede ca nu doar o lege poate conduce la corectiile care trebuie realizate in economie, fiind nevoie de munca si un efort al intregii colectivitati.
"Bogatia nu se face prin decrete. De 200 de ani citam din cartea lui Adam Smith despre bogatia natiunilor si, probabil, nici acum nu o intelegem. Bogatia se face prin munca, printr-un efort major al colectivitatii umane", a spus Isarescu.
El a mai afirmat ca, in prezent, bugetele sunt "in suferinta", nu numai in Romania, si se contureaza conflicte sociale.
Oficialul BNR a precizat ca in momentul in care anumite persoane, inclusiv membrii ai Bancii Nationale, "indraznesc" sa aiba reflectii despre resursele financiare, sunt considerati cinici.
Finantarea deficitelor structurale ale Romaniei intampina dificultati din ce in ce mai evidente, tendintele acestor dezechilibre ridica ingrijorari si se contureaza conflicte sociale, a mai declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El a aratat ca apar dificultati din ce in ce mai evidente legate de finantarea acestor deficite, dand ca exemplu cresterea dobanzilor.