Incet, dar sigur. Roubini spune ca Romania nu trebuie sa se grabeasca sa intre in zona euro in 2015
Intrarea Romaniei in zona euro in 2015 a starnit numeroase controverse, iar economistii au sfatuit in nenumarate ocazii autoritatile romane ca cel mai potrivit ar fi ca moneda nationala sa circule in pararel cu cea europeana pana la finele lui 2015. Acum si Nouriel Roubini, cunoscut si drept "Dr Doom" pentru predictiile sale legate de evolutia economica globala, spune ca Romania nu va fi pregatita sa intre in zona euro in 2015, dar "nu este nimic rau in a astepta un an sau doi".
"In mod realist, nu cred ca tara va fi capabila sa intre in zona euro in 2015, pentru ca in primul rand s-ar putea sa nu fiti pregatiti. Nu este nimic rau in a mai astepta un an sau doi. In al doilea rand, din cauza a ceea ce s-a intamplat in Grecia exista o rezistenta a actualilor membri, care sunt ingrijorati daca sunteti pregatiti sau nu sa aderati", a spus Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, in cadrul unui seminar pe teme economice organizat la Bucuresti.
Vasilescu, BNR: "Suntem admirabil de nepregatiti pentru aderarea la euro" VIDEO
El a adaugat ca zona euro s-ar putea schimba pana in 2015. Roubini nu exclude posibilitatea ca unele state mai slabe sa nu mai faca parte din zona euro pana in 2015, in conditiile in care unii politicieni mai populari ar putea decide revenirea la fostele monede nationale pentru a castiga competitivitate. "Este mai bine sa o luati incet. Este mai bine sa fiti siguri, decat sa regretati. Trebuie sa va faceti treaba indiferent daca sunteti afara sau inauntru (zonei euro - n.r.)", a spus economistul american.
Guvernul si BNR au decis la inceputul acestei luni sa mentina anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce tehnic nu inseamna, neaparat, 1 ianuarie.
De fapt, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus politicienilor din coalitia de guvernamant ca cel mai potrivit ar fi ca moneda nationala sa circule in paralel cu euro pana in decembrie 2015.
Si consilierul sau, Adrian Vasilescu, spune ca Romania nu este pregatita sa intre in zona euro. "Noi am spus 2015, dar asta nu inseamna 1 ianuarie 2015. Sunt doi pasi importanti de facut. O data, trebuie sa intram in zona tampon, in anticamera zonei euro, unde din punct de vedere tehnic trebuie sa stam doi ani. Urmeaza o perioada de cateva luni de evaluare, cand si BCE si CE trebuie sa ne spuna «Da, meritati!». Aici, in zona euro, se intra cu bilet. Noi deocamdata ne-am manifestat intentia de a ne procura bilet dar biletul nu-l avem in buzunar. Nici macar nu stim cu ce tren vom calatori. Toate astea le vom afla, sper, foarte repede", a spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la un seminar avand ca tema adoptarea monedei unice in 2015.
Cum ne afecteaza trecerea la euro? Ce pierde si ce castiga Romania prin trecerea la moneda unica
Intrarea in ERM-II este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depasi 3% din PIB, datoria publica trebuie limitata sub 60% din PIB, iar inflatia sa nu depaseasca cu 1,5% media celor mai performante tari din zona euro) si sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro.