Seful statului a declarat ca ritmul reformelor trebuie mentinut pentru realizarea acestui obiectiv.

El a spus ca decizia va fi luata, vineri, de Guvern.

Basescu a precizat ca a tinut sa isi exprime in discutiile cu premierul si cu guvernatorul BNR punctul de vedere privind mentinerea obiectivului 2015 pentru intrarea in zona euro.

Guvernul se va reuni vineri, in sedinta speciala, pentru a aproba programul de convergenta al Romaniei pentru perioada 2011-2014, document care trebuie transmis Comisiei Europene, decizia fiind luata de membrii Coalitiei, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

In sedinta speciala de vineri vor fi discutate si masurile care pot fi initiate de Guvern pentru relansarea economiei, au mai aratat sursele.

Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca Guvernul va adopta programul de convergenta pana la sfarsitul lunii aprilie, interval in care va fi luata o decizie si in ceea ce priveste termenul de adoptare a monedei euro. El a aratat ca Executivul se va consulta in aceasta perioada cu Presedintia si Banca Nationala a Romaniei.

"Pana la sfarsitul lunii aprilie va fi luata o decizie in privinta monedei euro, in consultare cu cele doua institutii", a spus Boc, raspunzand unei intrebari a presei pe aceasta tema.

El a precizat ca pana la sfarsitul lunii aprilie va fi adoptat si programul de convergenta, aflat la acest moment in stadiu de proiect. Documentul va fi transmis Comisiei Europene dupa ce este adoptat de Guvern.

Cand vom intra in zona euro?

Guvernul a renuntat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, termen mentionat cu regularitate in anii anteriori, si a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, potrivit noului program de convergenta.

Termenul estimat pentru intrarea Romaniei in ERM-II a fost introdus in proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014 pe care Executivul urmeaza sa il transmita Comisiei Europene.
 
In document nu mai este insa mentinut si angajamentul asumat distinct in perioada anterioara, de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015.

Citeste si Cand va adopta Romania moneda euro si la ce ne va folosi?
 
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat in luna septembrie ca probabilitatea ca Romania sa nu poata intra in mecanismul ratelor de schimb in 2012, conditie obligatorie pentru intrarea in zona euro in 2015, este foarte ridicata, insa obiectivul trebuie mentinut ca semnal politic.
 
Mai multi oficiali, printre care presedintele Traian Basescu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, au vorbit insa in ultima vreme de posibilitatea amanarii intrarii Romaniei la zona euro fata de calendarul actual de aderare, care stabileste adoptarea euro in 2015.