Cele doua legi au fost aprobate, ieri, Guvernul acceptand sase din cele 24 de amendamente depuse de parlamentari.

Unul dintre amendamente le va permite functionarilor parlamentari sa lucreze si in mediul privat.

Legea salarizarii ar duce la cresterea tuturor salariilor din sectorul bugetar cu 15%, de la 1 ianuarie. In plus, Guvernul a stabilit salariul minim la 670 de lei. Sporurile vor fi limitate la cel mult 30% din leafa.

Potrivit documentului, in 2011 bugetarii nu vor mai primi bani pentru orele suplimentare, ci timp liber.

Partidul Social Democrat a anuntat deja ca va depune o motiune de cenzura dupa asumarea raspunderii in Parlament. Daca motiunea strange suficiente voturi, legile salarizarii sunt respinse, iar Guvernul Boc este demis. In caz contrar, legea va fi adoptata in forma propusa de Guvern, fara niciun fel de modificare.

LIVE TEXT:

EMIL BOC, premierul Romaniei:

- Daca anul 2010 a fost anul contrangerilor bugetare, anul 2011 va fi anul dezvoltarii, al cresterii economice sanatoase si al consolidarii reformelor.

- Un loc extrem de important il ocupa legea salarizarii unitare in cadrul reformei statului.

- In 2011, se realizeaza o majorare cu 15% in raport cu veniturile din luna octombrie 2010.

- Acest lucru este posibil datorita faptului ca vom avea 1,2 milioane de bugetari, datrorita reformei in sistemul bugetar, iar suma disponibila este de 39 de mld. de lei.

- Incepand cu 1 ianaurie 2011 cuantumul brut al salariilor de baza se majoreaza cu 15%.

- Cu aceeasi data, sporurile, indemnizatiile si alte elemente salariale se majoreaza cu 15% in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

- De la data reincadrarii se iintroduc in salariul de baza sporurile care au fost adoptate ca sume cu caracter tranzitoriu.

- Salariile sau soldele militarilor si ale politistilor se majoreaza, ca urmare a introducerii lor in sistemul de pensii.

- Orele suplimentare sau munca in zilele libere se compenseaza cu timp liber.

- Nu se acorda tichete de masa sau tichete cadou.

- Nu vindem iluzii, ci va spunem ce poate Romania in acest moment, pentru a avea suficienti bani si pentru investitii si pentru dezvoltare.

- Romania va avea in 2011 un deficit bugerar de 4,4%, incet dar sigur tara se indreapta spre un model bazat pe crestere, pe investitii si mai putin pe consum.

- De ce avem doua legi ale salarizarii? Legea-cadru stabileste ierarhia profesiilor si coeficientii de salarizare pentru fiecare functie. Fiecarei clase de salarizare ii corespunde un anumit nivel de salarizare.

- Daca s-ar aplica grila integral din 2011, am avea nevoie de 54 de mld. de lei. Din nefericire, nu avem acesti bani. In consecinta, avem nevoie de o lege pentru 2011 care sa stabileasca cat se poate oferi in acest context economic.

- Legea de salarizare pe 2011 spune ca se pot plati salarii de 39 de mld. lei, adica o crestere cu 15% a salariilor.

- Daca s-ar aplica legea-cadru, ar insemna o crestere cu 44% a salariilor. Noi oferim 15% crestere, pentru ca atat poate Romanai astazi.

 - Anul 2011 va aduce o crestere economica de cel putin 1,5-2%, asa ca vom putea vorbi despre o crestere mai mare in 2012.