Presedintele a spus, la plecare spre Polonia, unde participa la un summit-ul Parteneriatului Estic, ca avertizase asupra riscului ca multinationalele sa inceapa sa-si reduca activitatea pe teritoriul Romaniei.

"Din punctul meu de vedere, nu este o noutate. Am avut frecvent discutii cu Guvernul, mai ales dupa ce s-a prefigurat ca fiind aproape sigura prelungirea perioadei de criza economica, discutii in care am cerut sa vizeze crearea de locuri de munca in deciziile pe care urma sa le ia. Am avertizat asupra acestui risc ca multinationalele sa inceapa sa-si reduca activitatea in Romania", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a apreciat ca acest fenomen, "la care Romania trebuia sa se astepte, nu poate fi compensat decat din crearea locurilor de munca".

"Inchiderile potentiale nu se pot referi numai la Jucu ci si la alte industrii, pentru ca primele sacrificate de regula sunt companiile care sunt externalizate din teritoriul national al multinationalelor. Orice astfel de investitie prezinta si riscul pe care l-am vazut anuntat", a adaugat presedintele.

El a mai spus ca mai exista si riscul pierderii actualilor potential investitori. "Si potentialii investitori pe care ii avem, care in momentul de fata par a fi realitati, fie ca ne referim la cei care vor sa faca prospectiuni in Marea Neagra sau in teritoriul Romaniei legat de gaze sau cei care vor sa exploateze aur, argint sau cupru, daca ii vom mai tine mult cu birocratia noastra si cu lipsa de curaj in a ne asuma decizii importante, o sa-i pierdem si pe aceia. E riscul pe care Guvernul, daca nu actioneaza, si-l asuma deliberat si va trebui sa raspunda nu pentru ce a facut, ci pentru ce nu a facut, daca nu va face suficient de rapid", a mai spus seful statului.

Grupul finlandez Nokia a anuntat joi ca va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de inchidere a fabricii vor fi derulate pana la sfarsitul anului.

Angajatii au primit dupa sedinta cu conducerea companiei o hartie in care sunt anuntati ca fabrica urmeaza sa functioneze pana la sfarsitul anului, iar ei sa fie platiti pana la sfarsitul lunii martie 2012. Potrivit documentului, angajatii Nokia vor beneficia de un pachet compensatoriu care va fi comunicat imediat dupa finalizarea consultarilor cu sindicatul.

Citeste si:

Nokia, prabusirea unui brand care nu a stiut sa-si foloseasca notorietatea pe piata telefoanelor inteligente

Dominatia Nokia ia sfarsit dupa 15 ani. Apple si Samsung, vinovate de prabusirea gigantului finlandez