"Am discutat cu guvernatorul BNR la telefon. Exista si s-a fomat in BNR, nu de acum, ci de ceva timp, Comitetul National pentru Stabilitate Financiara condus de guvernator. In acest comitet va avea un rol important si face parte ministrul de Finante, Florin Georgescu. L-am anuntat pe guvernator ca, din punct de vedere al Guvernului, suntem pregatiti sa luam toate masurile necesare pentru orice fel de problema care poate aparea pe plan european", a spus Victor Ponta, raspunzand astfel unei intrebari referitoare la noul maxim istoric atins de euro astazi, scrie Mediafax.

Ponta a spus ca nu doar in Romania este influentat cursul de schimb, ci si in Polonia, tara cu care Romania trebuie comparata si care a inregistrat o modificare mai semnificativa a cursului, desi are date economice foarte bune.

"Am incredere totala in modul in care aceasta problema e gestionata de BNR. Actiunile Guvernului vor fi coordonate, vor fi in aceeasi directie cu cele ale BNR", a precizat Victor Ponta.

El a spus ca a primit detalii in privinta cursului de la Mugur Isarescu, dar ca, in ceea ce priveste acest subiect, pe care l-a catalogat drept "important si delicat", evita sa faca alte declaratii decat comunicarile Comitetului de Stabilitate Financiara.

Intrebat care vor fi masurile pe care Guvernul le-ar putea lua in cazul in care deprecierea leului continua, Ponta a spus ca exista in acest sens o discutie intre BNR si Guvern.

"E un subiect important si prefer sa aveti comunicarea de la BNR vizavi de importanta prezentei capitalului bancar grecesc in Romania, vizavi de influente la nivel european, de ce se va intampla in plan european", a adaugat premierul.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat luni un nou nivel record pentru cursul de referinta, de 4,4373 lei/euro, desi cotatiile leului au depasit 4,44 lei/euro la jumatatea zilei, iar dealerii spun ca banca centrala nu ar fi intervenit vizibil in piata.

Precedentul maxim istoric a fost atins vineri, la 4,4265 lei/euro. Fata de finalulul anului trecut, cand a fost publicat un nivel de 4,3197 lei/euro, cursul afisat luni este mai mare cu 2,7%.

Pietele financiare sunt sub presiune de la inceputul saptamanii trecute, dupa ce cele doua partide principale care sustin acordul Greciei cu institutiile financiare internationale nu au reusit sa obtina impreuna majoritatea, punand sub semnul intrebarii capacitatea tarii de a respecta conditiile convenite cu creditorii externi, de a evita falimentul si de a ramane in zona euro.

Bancile comerciale practicau dobanzi de 3,78 - 4,28% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, fata de 3,66% - 4,16% la inchiderea saptamanii trecute. Dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana sunt de 3,91 - 4,41%, usor peste cele de vineri, de 3,85% - 4,35%.

Dealerii spun ca ratele de dobanda au fost supuse unor presiuni ascendente, ca urmare a presupuselor interventii valutare recente si la asteptari pentru noi asemenea episoade.