Germania, tot mai deschisa propunerilor privind o "uniune bancara" europeana
Germania tinde sa inceapa sa accepte propunerile privind o "uniune bancara" europeana, care ar avea rolul detasarii sistemului bancar de deciziile guvernelor statelor, ar spori supravegherea si ar acorda bancilor acces direct la fonduri de salvare, afirma surse citate de EUObserver.
Pana acum, Germania insista ca fondurile de asistenta europeana sa nu fie utilizate direct pentru recapitalizarea bancilor, imprumuturile fiind acordate guvernelor statelor cu probleme - Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania - care le pot utiliza si pentru relansarea sistemelor bancare.
Potrivit EUObserver, politicienii germani incep sa fie din ce in ce mai deschisi propunerilor privind detasarea sistemului bancar de guvernele statelor membre. In acest context, ar putea fi creata o "uniune bancara", care ar spori supravegherea sistemului bancar si ar acorda bancilor acces direct la fondurile europene de asistenta financiara.
"Planurile pentru o uniune bancara sunt o propunere binevenita pentru ca vizeaza direct nucleul crizei, faptul ca datoriile suverane si sistemul bancar sunt prea mult interdependente. Este ceea ce s-a intamplat in Spania si Irlanda si intr-o masura mai mica in Grecia", explica Ferdinand Fichtner, economist la Institutul german pentru studii economice (DIW), preluat de Mediafax.
Guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, a propus ca uniunea monetara europeana sa se transforme intr-o uniune financiara, statele din zona euro avand nevoie sa asume in comun responsabilitati in supravegherea sistemului bancar, in gestionarea crizelor si in garantarea depozitelor bancare.
"Criza a demonstrat ca uniunea economica si monetara la nivel european este incompleta: moneda unica trebuie sustinuta de o uniune financiara. Bancile pe care le avem in prezent sunt banci ale zonei euro, nu sunt germane, spaniole sau franceze. Actualele banci pot lua fonduri de la Banca Centrala Europeana si pot acorda credite oricarui cetatean sau companie din zona euro. In plus, clientii pot muta depozitele bancare cu usurinta dintr-o tara in alta", a explicat, in editia online a Wall Street Journal, Christian Noyer, actualul guvernator al Bancii nationale a Frantei si fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene.