Cele patru tari se indreapta spre o incetinire a cresterii economice, din cauza dependentei de exporturile in zona euro, potrivit agentiei de evaluare financiara.

Statele mentionate sunt expuse totodata unei posibile crize a creditelor din cauza ca bancile occidentale, care domina piata bancara din Europa emergenta, au inasprit conditiile de acordare a imprumuturilor si in unele cazuri analizeaza renuntarea la unele active pentru atragerea fondurilor necesare majorarii capitalului, scrie Reuters.

Potrivit Fitch, noua perspectiva arata scaderea probabilitatii imbunatatirii ratingurilor in urmatoarele 12 luni. "Legaturile economice si financiare puternice cu zona euro inseamna ca tarile din Europa Centrala si de Est sunt afectate de revizuirea in scadere a perspectivelor de crestere economica si de tensiunile financiare sporite din uniunea monetara", a declarat Ed Parker, analist al agentiei de rating.

Bulgaria beneficiaza din partea Fitch de rating "BBB-", la fel ca Letonia, Lituania are "BBB", iar Cehia "A+".

In cazul Romaniei, Fitch a imbunatatit in luna iulie ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru investitii.

Citeste si:

Euro a scazut la minimul ultimelor 11 luni fata de dolar