Andrew Colquhoun, managerul evaluarilor suverane din Asia de la Fitch le-a spus jurnalistilor de la Reuters ca datoria Chinei in moneda locala s-ar putea confrunta cu o retrogradare in urmatoarele 24 de luni. 

„Ne asteptam la o deteriorare semnificativa a activelor bancare”, a spus acesta. „Problemele sistemului bancar ar putea disparea, asa cum noi ne asteptam, ori din contra, sa se inrautateasca in urmatoarele 24 de luni. Ultimul caz ne va determina sa scadem ratingurile”, a adaugat Colquhoun.

Fitch a redus perspectivele Chinei pe termen lung in ceea ce priveste datoria semnificativa in moneda locala realizata in luna aprilie, din cauza instabilitatii financiare a acestei tari dupa majorarea ratei creditarii din ultimii doi ani.

In prezent, ratingul de tara al Chinei este evaluat la „AA-”, al patrulea pe scara ierarhica.

China a reportat datorii guvernamentale in moneda locala in valoare de 10,7 trilioane de yuani, la sfarsitul lui 2010. Peste 347 de miliarde de yuani au fost emise in obligatiuni in sectorul constructiilor emise pentru cinci ani, incepand cu 2010.

„Ratingul sau ramane relativ ridicat, iar asta se datoreaza unui numar mare de factor care ofera incredere investitorilor”, a explicat seful Fitch despre ratingul de tara al Chinei.

„Unul dintre acesti factori il reprezinta balanta datoriilor suverane. Problemele calitatii activelor sunt mult mai usor de manageriat pentru autoritati decat problemele financiare”, este de parere Andrew Colquhoun.

Seful evaluarilor suverane din Asia a spus, totodata, ca Fitch s-ar putea sa reduca ratingul de tara al Japoniei, intrucat datoriile Tarii Soarelui Rasare sunt semnificative, situate la aproximativ 50% din economia nipona, evaluata la 5 trilioane de dolari.

„Credem ca sunt probabilitati foarte mari ca ratingurile curentelor trenduri sa se duca in jos”, spune oficialul Fitch.

„Pentru a creste ratingurile statelor de la nivelul actual trebuie sa vedem planuri credibile de consolidare fiscala”, adauga Colquhoun.

Atat agentia de rating Standard & Poor's, cat si Moody's au redus anul trecut ratingul Japoniei pe fondul ingrijorarilor datoriilor publice uriase.

Citeste si:

Noile conditii de creditare, testul pietei bancare. "E tardiv sa trecem la astfel de masuri", avertizeaza economistii

Romania are 38 de firme in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala. Nokia, Dacia si Rompetrol urca in clasament