Financial Times: Tratamentul aplicat de FMI in Romania incepe sa dea rezultate. Tara a jucat fara reguli in anii de prosperitate
Liderii din zona euro dezbat politica cresterii economice versus austeritate, insa dovezile din Romania par sa indice ca tratamentul traditional functioneaza, se arata intr-un articol postat pe blogul publicatiei Financial Times.
FMI a apreciat reformele si redresarea economica din Romania, dar cu toate ca a laudat progresele realizate, a avertizat ca exista riscuri substantiale de scadere, iar reforma mai are un drum lung de parcurs.
Noul guvern instalat dupa prabusirea predecesorului sau, la sfarsitul lui aprilie, trebuie sa echilibreze angajamentele internationale cu presiunile politice din anul electoral, lucru dificil de realizat, scriu jurnalistii de la Financial Times.
FMI a incheiat a cincea evaluare a acordului stand-by cu Romania pe 22 iunie, decizand ca tara a respectat termenii acordului intr-o masura care ii confera dreptul sa primeasca o noua transa de finantare, in valoare de 519,4 milioane de euro. Romania are la dispozitie 2,67 miliarde de euro, dar guvernul nu intentioneaza sa foloseasca fondurile, considerate preventive.
Economia a franat in urma crizei financiare mondiale, dupa mai multi ani de crestere puternica, in ultimul deceniu. Guverne succesive au adoptat politici bugetare relaxate pro-ciclice in perioada de boom economic, ceea ce a dus la o cadere serioasa la izbucnirea crizei, se arata in articol.
Sub protectia FMI, Romania a adoptat masuri de austeritate, inclusiv concedieri si o reducere cu 25% a salariilor in sectorul public, precum si majorarea TVA. Masurile s-au dovedit extrem de nepopulare si au contribuit la alimentarea protestelor de strada de la inceputul acestui an, care au condus pana la urma la caderea guvernului in aprilie.
In pofida situatiei politice dificile, FMI a notat ca "performantele economice ale Romaniei in cadrul programului raman solide", adaugand ca cresterea PIB este asteptata se se accelereze in a doua jumatate a acestui an, inflatia ramane sub control, iar pozitiile bugetara si externa continua sa se imbunatateasca.
Lauda a fost urmata de avertismentul ca riscurile externe sunt in crestere.
Romania este expusa crizei din zona euro, principalul partener comercial si de investitii. Sistemul financiar a fost consolidat in ultimii ani, dar ramane vulnerabil la contagiune, ca si la cresterea creditelor neperformante pe piata locala.
FMI a cerut totodata "o disciplina stricta a cheltuielilor" si reconfirmarea angajamentului pentru reforme structurale, inclusiv in administratia fiscala, sistemul de sanatate, al transporturilor si al energiei, precum si pentru privatizari.
Dupa ce "a jucat fara reguli" in anii de prosperitate, Romania s-a lovit de niste realitati dure. Deocamdata, Ponta se bucura de incredere, atat din partea institutiilor internationale, precum FMI, cat si a alegatorilor, dupa ce a obtinut o victorie rasunatoare in alegerile locale Tentatia de a imparti cadouri electorale inainte de alegerile generale de la finele anului ar trebui sa fie moderata de opozitie, precum si de angajamentele lui Ponta fata de acordurile internationale. Dupa vot, guvernul va avea in fata situatia obisnuita din Romania: un potential extraordinar, dar si provocari mari, conchide autorul articolului., potrivit Mediafax.