Fermierii nu au loc in pietele in care intermediarii castiga si de 10 ori mai mult decat producatorii VIDEO
Asteptati cu emotie momentul in care legumele proaspete romanesti vor ajunge la piata? Chiar daca sunt aproape coapte, puteti sa uitati de ele. Sau sunati-va rudele de la tara, pentru ca adevaratii cultivatori nu au acces la tarabe. Prin ce calvar trece un fermier, care incearca sa isi inchirieze o masa intr-o piata din Bucuresti, aflati dintr-un material filmat cu o camera ascunsa.
"- Sunt producator si as vrea sa inchiriez si eu...
- De inchiriat nu am cum, ca nu am nici pentru astia toti.
- Si daca vin peste o Luna? Cam asa incep sa fiu gata.
- Peste o luna tot situatia asta."
Bietul om incearca imposibilul. Spera sa prinda o taraba pe care sa isi aseze legumele pentru care a trudit din greu si parca nu ar vrea sa le vada cum se strica. Nu se da batut din prima.
"- Cu cine pot sa iau si eu legatura pentru o taraba?
- Cu mine, dar nu va pot da nicio veste buna. Nu avem tarabe disponibile."
Raspunsul este naucitor.
"- Pe la toamna, iarna.
- Sincer acum, eu sunt sezonier.
- Da, dar iarna unii au platit degeaba tarabele. Le-au inchiriat si au tarabe acum, vara.
- Deci trebuie sa fac si eu aceeasi chestie?
- Normal. In perioada de iarna, atunci mai sunt sanse."
Cei care au inchiriat din iarna tarabele sunt de regula intermediarii care cumpara pe nimic de la fermier si dau scump la piata. Iata dovada cand incercam sa le vindem cartofi. Pe piata, un kilogram costa un leu. Si uite asa la 1.000 de kilograme producatorul incaseaza doar 100 de lei, iar intermediarul de 10 ori mai mult.
Sunt din ce in ce mai putini fermieri care au rezistat pe piata si continua sa produca legume romanesti, foarte multi insa au renuntat si au lasat balta serele.
"Anul trecut, toti agricultorii, toti taranii, s-au ales cu lemne de foc si cu folia de pe solar si munca gratis. Altceva profit nu s-a luat", spune Ion Marin, fermier.
"M-am dus expres la seful pietei. Mi-a zis, sefule, nu mai avem niciun fel de tarabe pentru ca tarabele sunt inchiriate de ai nostri", adauga si Constantin Dobre, un alt fermier.
Nici fostul ministru al Agriculturii nu are ce sa le reproseze intermediarilor. "Intermediarii sunt si ei participanti la actul de comert pe piata", afirma Stelian Fuia, ministrul demis al Agriculturii.
Potrivit oficialului demis de vina sunt tot gospodarii care nu se asociaza, nu-si fac centre de colectare, sortare si ambalare pentru a-i elimina definitiv pe speculanti.