In lupta cu criza: am exportat armament de zeci de milioane de euro!
Industria de armament din Romania a crescut spectaculos in perioada de criza economica! Mai multe uzine de profil din tara nu doar ca si-au platit angajatii la timp, dar au si creat locuri de munca pe partea de productie pentru a onora contracte pentru furnizarea de munitie si armament. Ultimul raport dat publicitatii de Agentia Nationala pentru Controlul Exportului arata ca numai din tarile din Orientul Mijlociu industria de armament a castigat peste 38 de milioane de euro.
Cei mai multi bani au ajuns in Romania din Emiratele Arabe: peste 21 de milioane de euro. Pentru acesti bani romanii au modernizat si reparat elicoptere, cu piese fabricate la noi.
Pe locurile doi si trei vin contractele semnate cu Statele Unite si Israel, care ne-au dat peste 11 milioane euro fiecare, pentru pusti cu luneta, mitraliere, lansatoare de rachete si componente pentru echipamente si tehnica militara.
Georgia a cumparat de la noi doar munitie, de 7 milioane de euro. Tot la georgieni am trimis pusti-mitraliera si grenade, dar am vandut armament si in Irak si Afganistan, de unde am obtinut peste 6 milioane de euro. Aceste contracte au salvat industria de armament aflata in colaps pana in anul 2007.
“Problemele legate de export au fost foarte dure. Am avut piete reduse, iar uzinele au facut eforturi sa se tina pe linia de plutire. In ultimii doi ani, la exportul efectiv realizat s-a constatat o crestere de 60”, spune ing. Gheorghe Stoica, directorul comercial al Romarm.
Uzina Mecanica si Fabrica de Armament, ambele din Cugir, au angajat oameni ca sa poata onora comenzile numeroase pentru munitie de calibrul 12,7 milimetri, mitraliere si arme civile transformate in arme de vanatoare pentru americani.
In schimb, portile catre Europa pentru industria de armament din Romania se deschid mai greu. Tari ca Germania, Franta sau Anglia stapanesc piata.
Desi comertul cu armament are si o latura controversata, data fiind destinatia munitiei sau a mitralierelor spre exemplu, in Romania, neasteptat, aceasta industrie a creat locuri de munca intr-o perioada dificila, de criza economica.