Presiunile care vor forta restructurarea datoriilor nu sunt economice pe cat sunt politice, a spus Rogoff, intr-un interviu pentru Wall Street Journal, acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, citand exemple din istorie care formeaza o parte a datelor acumulate impreuna cu coautoarea Carmen Reinhart pentru cartea "De data asta este diferit/This time is different".

"Nu poti cere tarilor de la periferie sa stranga cureaua si sa plateasca, deoarece li se cere sa faca politic lucruri care nu au mai fost facute niciodata. Am analizat cazul Romaniei, unde Nicolae Ceausescu a devenit obsedat de plata datoriei. Au reusit, dar nimeni nu avea caldura iarna. Oamenii erau nemultumiti. Pur si simplu nu este sustenabil intr-o democratie", a spus el.

O restructurare a datoriilor Portugaliei va urma inevitabil celei din cazul Greciei, si exista o probabilitate ridicata ca Irlanda si Spania sa fie nevoite sa proocedeze la fel, a afirmat economistul.

Rogoff, care a cercetat extensiv istoria crizelor financiare si falimentelor, considera ca asigurarile liderilor europeni ca nu va exista o alta restructurare de datorie dupa cea a Greciei sunt la fel de false precum declaratiile anterioare ale acestora ca datoria Greciei poate fi sustinuta.

Actuala imbunatatire a situatiei tarilor de la periferia zonei euro pe pietele financiare este "o iluzie", a subliniat analistul. "Banca Centrala Europeana "e finanteaza. De aceea au scazut randamentele".

"Este clar ca va fi nevoie de restructurari pentru Grecia si Portugalia, probabil si pentru Irlanda, unde ar fi suficienta stergerea datoriilor (acumulate de stat, n.r.) pentru sectorul bancar, si Spania, adca este inclusa datoria sectorului privat, a marilor banci. Italia este un caz la limita, unde ar putea fi o problema de lichiditate", a spus acesta.

Cipru si alte state mai mici din zona euro vor fi nevoite, de asemenea, sa-si restructureze datoriile, dar Belgia, precum Italia, va scapa, probabil, "cu o administrare rezonabila". Restructurarea datoriei in cazurile Frantei si Germaniei, pe de alta parte, este foarte improbabila, a adaugat Rogoff.

Citeste si:

Scandal in lumea afacerilor internationale. Amazon, acuzat ca interzice companiilor sa scada preturile. Adevarul despre cel mai mare magazin online

Se pregateste cea mai mare lansare pe bursa. Compania care vrea sa doboare toate recordurile