Chiar daca Tratatul de Aderare permite vechilor state membre sa aplice restrictii pe piata muncii pentru cel mult 7 ani, o parte dintre ele au renuntat la masurile tranzitorii mai devreme. In prezent, 10 tari UE mai restrictioneaza accesul romanilor, in conditiile in care, in 2007, 16 state cereau permis de munca la angajare.
In acest an, surpriza placuta a venit din partea Italiei, care a decis, in urma cu cateva zile, sa permita accesul romanilor la munca in Peninsula.
Guvernul de la Roma a ridicat treptat restrictiile de-a lungul anilor, pentru anumite categorii profesionale, urmand ca de la 1 ianuarie 2012, toti romanii care vor sa se angajeze in Italia sa o poata face fara obligativitatea obtinerii unui permis in prealabil.
De altfel, chiar si presedintele tarii, Giorgio Napolitano declara recent ca tara sa are nevoie de lucratorii din estul Europei, care ajuta la cresterea economiei, desi Italia trece, in prezent, prin cea mai grava criza economica dintre toate tarile UE.
Germania, la randul sau, a optat pentru deschiderea treptata a pietei muncii pentru romani, din ianuarie 2012 anumite categorii de lucratori putandu-se angaja la Berlin fara permis de munca.
Astfel, absolventii de studii superioare, precum si membrii familiilor acestora, cu drept de sedere nelimitat, nu necesita aprobare de munca pentru exercitarea profesiilor corespunzatoare calificarii lor.
De asemenea, lucratorii acceptati in sistemul de formare profesionala din Germania, precum si membrii familiilor acestora, cu drept de sedere nelimitat, nu necesita aprobare de munca. Pentru aceasta categorie s-a eliminat obligativitatea de a dovedi ca pentru acelasi loc de munca nu exista un solicitant german.
Pentru lucratorii sezonieri s-a eliminat necesitatea unei aprobari prealabile de lucru din partea Agentiei Federale de Munca. Angajarea se face in mod direct, prin relatia de munca angajator - angajat.
Surpriza neplacuta pentru romanii care vor sa lucreze in strainatate a venit, in acest an, din partea Spaniei, tara care ridicase total restrictiile la angajare, dar care a decis sa le reintroduca, decizie fara precedent intr-un stat membru UE, care a luat prin surprindere chiar si oficialii Comisiei Europene.
Justificand-si actiunea prin agravarea crizei datoriilor si cresterea numarului de someri – Spania are cea mai mare rata a somajului din UE, peste 21%, autoritatile de la Madrid permit romanilor sa se angajeze In Spania doar in baza unui permis de munca. Romanii care lucreaza deja in Peninsula Iberica nu sunt afectati de decizie.
Romanii din Spania sunt cea mai numeroasa comunitate de straini stabilita pe teritoriul acestei tari, fiind formata din 861.584 de persoane, care au o medie de varsta de 32,1 ani, cei mai multi preferand sa locuiasca in regiunea Madrid.
In rest, alte 8 tari din UE au decis prelungirea restrictiilor pe piata muncii, inclusiv Marea Britanie, Olanda sau Franta, state preferate de romanii care vor sa se angajeze in afara granitelor tarii. Astfel, romanii mai au nevoie de permis de munca in Austria, Belgia, Franta, Marea Britanie, Irlanda, Malta, Luxemburg, Olanda, Spania si Germania. Din randul statelor care nu fac parte din UE, dar fac parte din Spatiul Economc European, Liechtenstein si Elvetia au decis prelungirea restrictiilor la munca, in timp de Islanda a liberalizat complet accesul romanilor pe piata muncii.
Cum va puteti angaja intr-o tara europeana care impune restrictii pe piata muncii
Existenta restrictiilor pe piata muncii intr-o tara membra UE nu inseamna ca romanii nu se pot angaja in acea tara. Deosebirea fata de tarile care au renuntat la masurile tranzitorii, in care oricine poate merge liber sa-si caute de munca, este ca, in statele cu restrictii, angajarea se face doar in baza unui permis de munca, obtinut de angajator de la autoritatile locale.
De asemenea, angajatorul trebuie sa faca dovada ca, inainte de a angaja un roman, a cautat sa angajeze un conational sau un cetatean dintr-o tara membra UE, alta decat Romania si Bulgaria. In unele tari, angajarile se fac in limita unor cote anuale stabilite de autoritati si care variaza de la o tara la alta.
In consecinta, daca doriti sa va angajati intr-unul din cele 10 state enumerate mai sus, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va cautati un loc de munca inainte de a pleca, sa luati legatura cu patronul si sa va asigurati ca acesta este dispus sa obtina toate actele necesare pentru a va angaja.
In cazul in care apelati la agentii de recrutare gasite pe internet, verificati cu atentie inainte seriozitatea respectivelor agentii, pentru a nu avea surprize neplacute.
Cum va redactati CV-ul pentru a avea mai multe sanse de angajare
30 de secunde, acesta este timpul maxim pe care un recrutor il acorda fiecarui CV care ii trece mana. De aceea, pentru a fi sigur ca veti fi contactat de agentia de recrutare si vi se va propune un job, CV-ul trebuie sa contina cateva elemente obligatorii care sa atraga atentia. Primele lucruri pe care agentiile de recrutare le cauta in CV-ul dumneavoastra sunt limbile straine cunoacute, nivelul studiilor si certificarile si calificarile pe care le detineti.
In ceea ce priveste experiența profesionala, incercați sa descrieți cu cat mai multe amanunte in ce a constat fiecare dintre activitațile pe care le-ati facut inainte. Puneti accent, in primul rand, pe rezultatele obtinute de-a lungul carierei. Iar daca nu aveti experienta, puneti accent pe activitatile extrascolare sau universitare din timpul facultatii.
Precizati clar in CV ce fel de job va doriti si care sunt calitatile dumneavoastra. Actualizati-va in permanenta informatiile despre ultimele calificari si diplome obtinute sau ultimul loc de munca si nu uitati ca toate datele din CV sunt intotdeauna verificate, iar orice informatie neclara sau neadevarata va poate elimina din cursa pentru locul de munca.