Beijingul se mai gandeste daca ajuta Europa. China nu este dispusa sa investeasca masiv in UE
Influenta Chinei nu poate decat sa creasca intr-o Europa inecata in datorii si aflata in pragul unei noi recesiuni, ai carei lideri ar vrea ca Bejingul sa investeasca o parte mai mare din rezervele valutare de 3.200 de miliarde de dolari in obligatiuni europene, potrivit Reuters.
China va contribui, probabil, si la resursele FMI pentru sustinerea unor state puternic indatorate, precum Italia si Spania.
Bancherii se orienteaza instinctiv catre China in incercarea de a gasi cumparatori pentru active scoase la vanzare in Europa, de guverne, banci si companii pentru a-si plati datoriile.
In pofida interesului exprimat de liderii Chinei pentru deversificarea activelor tarii in strainatate, analistii nu anticipeaza o schimbare majora in abordarea precauta a extinderii pe pietele occidentale. Africa si Asia vor ramane, probabil, principalele tinte pentru Beijing.
"Vor exista oportunitati, dar nu vom asista la achizitia Europei de catre China", a declarat Thilo Hanemann, director de cercetare la compania americana de consiltanta Rhodium Group.
Intarzierile in a obtine avizul autoritatilor de la Beijing creeaza companiilor chineze un dezavantaj in fuziunile si achizitiile in care vanzatorul vrea o tranzactie rapida. Companiilor le lipseste experienta necesara la nivelul conducerii pentru integrarea achizitiilor din strainatate. Ultimul motiv, si probabil cel mai important, perspectivele sunt mai bune acasa decat in Europa.
"Daca ai compara ratele de crestere din China si Europa, ai investi intr-un brand care a trecut de perioada cu cea mai buna crestere?", intreaba Edward Radcliffe, partener la firma Vermillion, din Shanghai, specializata in fuziuni si achizitii pe piata internationala.
Totusi, unele grupuri chineze mari, de stat si private, au inceput sa analizeze oportunitati in SUA si Europa, afirma el.
Anul urmator vor avea loc in Europa tranzactii in sectoarele tehnologic si produse de consum, care vor permite companiilor chineze sa urce pe scara valorica si sa-si consolideze cota de piata.
"In cele din urma, companiile chineze trebuie sa devina multinationale, asa cum au facut cele din Japonia sau Coreea. Pe termen lung, nu exista niciun motiv sa ne asteptam la un curs diferit din partea Chinei", a spus directorul de cercetare al Rhodium Group, Thilo Hanemann.
Acesta este insa sceptic in privinta capacitatii companiilor chineze de a profita de oportunitatile care vor aparea in 2012. Pentru a reusi, ar trebui sa gestioneze bine perceptia publica in Europa si sa obtina rapid aprobarile la Beijing.
"Sunt multe tranzactii in care nu se pot implica investitori chinezi. Daca guvernul de la Beijing vede ca o companie vrea sa preia active cu probleme, care ar risca reactii politice in Europa, cred ca ar interveni sa se asigure ca nu vor exista complicatii pentru China", a declarat Hanemann.
Esecul firmelor chineze de a cumpara Saab, producatorul auto suedez declarat saptamana trecuta in faliment, este un exemplu clar al dificultatilor companiilor chineze, a adaugat el.
Exista, insa, si situatii in care investitorii asiatici au avut succes, precum preluarea Volvo, un alt constructor auto suedez, de la Ford in 2010.
Companiile chineze cauta mai putin preluarea unor companii si mai mult achizitia de branduri, patente si tehnologie care sa le consolideze pozitia pe piata de origine, considera directorul operational al Invest Securities China, Christine Lambert-Goue.
"Sunt gata sa plateasca numai active europene care sa le permita sa-si creasca cota de piata in China", a spus ea.
Investitiile in Europa se vor accelera eventual, dar deteriorarea climatului politic este un obstacol pe termen scurt, a spus Jonathan Holslag, analist la Institutul pentru Studii Contemporane despre China din Bruxelles.
UE, la fel ca SUA, are un discurs tot mai dur la adresa "capitalismului de stat" chinez si pregateste politici comerciale care sa echilibreze ceea ce occidentalii considera un climat defavorabil companiilor straine.
Pe acelasi subiect: