Aceasta va fi una dintre ultimele ocazii pentru presedintele Basescu de a-l intalni in cadru oficial pe seful misiunii Fondului Monetar International, americanul Jeffrey Franks. Acesta a fost seful misiunii FMI pentru Romania inca din 2009, finalizand cu succes precedentul acord incheiat in primavara anului trecut. Franks va fi inlocuit din vara de olandezul Erik de Vrijer.

In cadrul vizitei pentru a cincea evaluare a acordului de tip preventiv semnat in primavara anului trecut, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, va avea, vineri, intalniri cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si cu ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

Guvernul va incerca sa convinga reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene ca evolutia economiei si executia bugetara vor oferi suficient spatiu pentru a aplica reintregirea salariilor bugetarilor, prin majorarea acestora cu circa 16%, potrivit Mediafax.

Datele pe primele trei luni nu indica o situatie favorabila majorarii salariilor, deficitul bugetar situandu-se in apropiere de 0,6% din PIB, dar istoric cifrele se imbunatatesc in Luna aprilie, cand se efectueaza platile de impozit aferente primului trimestru.

Guvernul a fixat pentru acest an o tinta de deficit de 1,9% din PIB calculat dupa metodologia cash si are obligatia de a se incadra sub 3% din PIB dupa metodologia ESA 95. Potrivit celor mai recente date, deficitul bugetar s-a situat anul trecut la 4,11% din PIB pe cash si 5,2% din PIB potrivit metodologiei ESA.

Boardul FMI a avizat in martie cea de-a patra evaluare a acordului cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de 505 milioane euro, care ridica suma totala disponibila in caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.