Prima confuntare a premierului Ungureanu cu FMI. Delegatia Fondului incepe marti a cincea evaluare a acordului cu Romania
Delegatia Fondului Monetar International (FMI) va incepe, marti, a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania, ultima misiune condusa de Jeffrey Franks urmand sa se incheie dupa aproape doua saptamani, pe 7 mai.
Reprezentantii FMI, insotiti de oficiali ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale, se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor patronale, bancilor si societatii civile, scrie Mediafax.
Boardul FMI a avizat in martie cea de-a patra evaluare a acordului cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de 505 milioane euro, care ridica suma totala disponibila in caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro. Misiunea FMI-CE-BM care a efectuat cea de-a patra evaluare s-a aflat in Romania la sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie.
La finalul evaluarii, reprezentantul CE Istvan Szekely a anuntat ca FMI si Comisia au revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an, la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate in zona euro si a deteriorarii conditiilor de pe pietele internationale.
Reprezentantii FMI si CE au afirmat atunci ca au fost atinse toate tintele din acordul incheiat de Romania cu institutiile internationale.
Acordul cu FMI prevede vanzarea integrala pana la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim si Cupru Min. De asemenea, Guvernul s-a angajat sa faca oferte publice secundare, pana la aceeasi data, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni). Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie, iar licitatia pentru Cupru Min, derulata in martie, va fi reluata, dupa ce firma canadiana castigatoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o Luna de la avizul Consiliului Concurentei pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.
Luna aprilie este termen limita si pentru selectarea intermediarilor la Posta Romana (pachet minoritar), Romgaz (15% din actiuni), Electro Serv (pachet majoritar) si Tarom (20% din actiuni). Selectarea consultantilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare si privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata de asemenea pana la sfarsitul lunii aprilie.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.
Pe acelasi subiect: