Pentru anul urmator, Fondul se asteapta la un avans al economiei mondiale de 4,1%, usor mai mare comparativ cu nivelul de 3,9% cat anticipa la inceputul anului. 

FMI a mentinut, in raportul World Economic Outlook 2012, estimarile de crestere economica pentru Romania, la 1,5% pentru acest an si la 3% pentru anul urmator, similare cu cele din cel mai recent raport de evaluare a acordului preventiv. 

La nivelul zonei euro, contractia va fi mai puternica in prima jumatate a anului, de circa 0,5%, urmata in al doilea semestru de inceputul unei recuperari.

Recesiunea va fi usoara si de scurta durata in multe economii avansate ale regiunii, cu exceptia unor tari precum Grecia sau Portugalia, care implementeaza programe comune cu UE si FMI. Economia Greciei se va contracta in acest an cu 4,7%, iar cea a Portugaliei cu 3,3%. 

Economia Germaniei, cea mai mare din zona euro, va creste in 2012 cu 0,6%, iar Franta, a doua, cu 0,5%. In ianuarie, FMI estima un vans de numai 0,3% pentru Germania si 0,2% pentru Franta.  Urmatoarele doua state din zona euro in functie de PIB vor inregistra contractii. Astfel, economia Italiei va avea o scadere de 1,9%, iar Spania de 1,8%. Prognozele anterioare indicau scaderi economice de 2,2% pentru Italia si 1,7% pentru Spania. 

Estimarea pentru Europa Centrala si de Est indica un avans economic de 1,9% in acest an. 

In regiune, Polonia va avea cea mai mare crestere, de 2,6%, urmata de Slovacia, cu 2,4%, Turcia, cu 2,3%, Letonia, Estonia si Lituania, toate trei cu cate 2%, Romania, cu 1,5%, Bulgaria, cu 0,8%, Serbia, cu 0,5%, si Cehia, cu 0,1%. Economia Ungariei va stagna, in timp ce Slovenia va inregistra o contractie de 1%, iar Croatia de 0,5%. 

In Europa emergenta, perspectivele de crestere pe termen scurt vor fi strans legate de evolutiile din tarile care constituie centrul zonei euro. Potrivit scenariului de baza al FMI, o mare parte din impactul incetinirii inregistrate in uniunea monetara la sfarsitul anului trecut a fost deja absorbit, iar dezvoltarea comertului si a activitatii industriei prelucratoare ar trebui sa se accelereze pe parcursul lui 2012. 

Totusi, accesul mai dificil la finantare, ca urmare a masurilor marilor grupuri bancare de a renunta la unele active din regiune, va afecta, probabil, cresterea creditarii. 

Economia Uniunii Europene va stagna in acest an, estimeaza FMI, Statele Unite vor avea o crestere de 2,1%, iar Japonia de 2%. Dintre marile economii emergente, China va inregistra o crestere de 8,2%, India de 6,9%, Rusia de 4%, iar Brazilia de 3%.