FMI vine la Bucuresti. Ultima misiune condusa de Jeffrey Franks
O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti intre 24 aprilie - 7 mai, pentru a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv.
Jeffrey Franks va sosi la Bucuresti pe 25 aprilie si va parasi Romania la data de 9 mai. Acesta va fi insotit de Erik De Vrijer, noul sef al misiunii FMI in Romania pentru urmatoarea evaluare. De asemenea, vor ajunge in Capitala si echipele din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale, informeaza Mediafax.
Board-ul Fondului a avizat in martie cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de 505 milioane euro, care ridica suma totala disponibila in caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro.
La finalul evaluarii din februarie, reprezentantul CE, Istvan Szekely, a anuntat ca FMI si Comisia au revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an, la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate in zona euro si a deteriorarii conditiilor de pe pietele internationale. Reprezentantii FMI si CE au afirmat atunci ca au fost atinse toate tintele din acordul incheiat de Romania cu institutiile internationale.
Incepand cu acest an, acordul cu FMI cuprinde tinte privind deficitul bugetar atat in termeni cash, cat si ESA.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat vineri ca Guvernul va rediscuta cu FMI lista companiilor de stat care vor fi privatizate si listate la bursa, iar ordinea in care aceste societati vor fi vandute va depinde de propunerile intermediarilor selectati. Acordul cu FMI prevede vanzarea integrala pana la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim si Cupru Min.
De ademenea, Guvernul s-a angajat sa faca oferte publice secundare, pana la aceeasi data, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni).
Luna aprilie este termen limita si pentru selectarea intermediarilor la Posta Romana (pachet minoritar), Romgaz (15% din actiuni), Electro Serv (pachet majoritar) si Tarom (20% din actiuni). Selectarea consultantilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare si privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata de asemenea pana la sfarsitul lunii aprilie.
Calendarul actual al privatizarilor spune ca pana la finele acestui an sau inceputul lui 2013 vor fi scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia si Elcen Bucuresti.
Privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata pana la finele lunii octombrie.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.