Daniel Daianu a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la o manifestare organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, ca este increzator ca, in ciuda masurilor de revenire a salariilor bugetarilor si pensiilor, deficitul bugetar va scadea de la 4,2% la 2,3% la sfarsitul anului 2012.

"Incerc sa demontez un cliseu pe care il vad, si vad ca unii comenteaza si este straniu cand vad analisti din banci si oameni de pe piata de capital care spun ca in 2012 vom asista la o relaxare fiscala in Romania, ceea ce este o prostie. Este o prostie, fiindca deficitul cu care s-a terminat executia bugetara in 2011 a fost putin peste 4 la suta din PIB. In 2012, in pofida faptului ca va avea loc o revenire la salariile din iunie 2010, ca se va produce o reparatie esalonata la pensii, consolidarea fiscala, adica diminuarea deficitului bugetar, va fi mai mult decat semnificativa. Am credinta ca se va termina 2012 cu un deficit bugetar in jur de 2 - 2,3 la suta din PIB", a spus Daniel Daianu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, a trece de la 4,2 la suta la 2,3 la suta este un pas foarte mare, greu de facut, chiar "temerar", in conditiile in care se inregistreaza, inca, o criza in zona euro si in circumstantele in care nu exista o relansare a sectorului neguvernamental, nu exista o revenire a procesului investitional.

"A face o diminuare de deficit bugetar atat de pronuntata este o operatiune dificila. De aceea mi-am exprimat mirarea ca exista acest tip de rationament care este defectuos, este chiar un fals sa spui ca asistam la o relaxare fiscala. Relaxarea fiscala inseamna sa maresti deficitul bugetar. Dar nu se va intampla in 2012", a afirmat Daianu.

El a apreciat ca Romania va inregistra o cvasi-stagnare economica pe primul trimestru al acestui an fata de trimestrul precedent, afirmand ca isi doreste mult sa nu se inregistreze "o deteriorare a conditiilor din zona euro, norii care se aduna asupra Greciei, dar si altor tari".

"Ceea ce se intampla in ultimul timp este ca problemele economice au un companion pe plan social, iar daca lucrurile scapa de sub control pe plan social, se poate trece un Rubicon al gestionarii treburilor publice. Fiindca este greu sa guvernezi o tara daca ai instabilitate sociala, oameni in strada si instabilitate politica. Este foarte greu. Putem construi un buget si un program economic, dar trebuie sa ai oamenii de partea ta, sa ai mesaje credibile, sa fii persuasiv, sa oferi o perspectiva oamenilor", a spus analistul.

Daniel Daianu a participat, astazi, la Cluj-Napoca, la campania de informare si comunicare "Forum european" organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

La manifestare au mai fost prezenti Niculae Idu, seful Reprezentantei CE in Romania, si fostul negociator sef al Romaniei cu UE Vasile Puscas.